Oordeel uitstel EC-straf nabij

Rechter doet half december uitspraak over verzoek Microsoft

De Europese rechter velt deze maand een oordeel over Microsofts verzoek tot het opschorten van de strafmaatregelen van de Europese Commissie. Dit nieuws volgt op een besloten hoorzitting naar aanleiding van Microsofts schikkingen met Novell en de CCIA.

Rechter Bo Vesterdorf van het Europese Hof van Eerste Aanleg heeft vorige week plotseling een besloten hoorzitting verordonneerd met de juristen van Microsoft en de EC. De magistraat wil de impact van de schikkingen met Novell en de CCIA bepalen. Die twee partijen hebben geschikt met Microsoft, waarbij zij hun steun aan de EC-zaak zullen intrekken. De twee behoorden tot de grootste supporters van de Europese antitrustzaak tegen de Amerikaanse softwareproducent.
Novell wou zijn antitrustklachten ook aanhangig maken bij de Amerikaanse rechtbank. Dit betrof oneigenlijke concurrentie door Microsoft Windows waardoor netwerkbesturingssysteem Netware het onderspit heeft gedolven. Daarnaast heeft Novell een antitrustaanklacht rond tekstverwerker Wordperfect nu wel voor de Amerikaanse rechter gebracht.

Hoger beroep

Tijdens de hoorzitting voor de Europese rechter zijn ook de eerdere verklaringen van Novell en de Computer and Communications Industry Association (CCIA) opnieuw gehoord en daarmee geratificeerd voor de verdere juridische procedures. "We zijn verheugd dat alle partijen het erover eens zijn dat wat eenmaal gezegd is niet ineens teruggetrokken kan worden", zegt EC-advocaat Richard Wainright.
Rechter Vesterdorf komt naar verwachting tussen 18 en 20 december met een oordeel over Microsofts verzoek de strafmaatregelen op te schorten. Dit zou dan hangende het hoger beroep van de Windows-leverancier zijn. Microsoft heeft de beroepsprocedure in juni opgestart en het verzoek tot strafuitstel in oktober ingediend. De EC-zaak valt sinds kort onder Euro-commissaris Neelie Kroes, die Mario Monti heeft opgevolgd als mededingingscommissaris.
De onder Monti opgelegde strafmaatregelen omvatten een geldboete van 497,2 miljoen euro en gedragsaanpassingen, waaronder het loskoppelen van besturingssysteem Windows en multimedia-afspeelsoftware Media Player. Microsoft heeft de geldelijke boete reeds apart gezet. Het zijn de opgelegde aanpassingen die het concern met hand en tand wil bestrijden.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-03T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.