Europa leider met chipkaart

Onderzoeksbureau Datamonitor voorspelt dat er rond het jaar 2001 meer dan zo'n 1,6 miljard chipkaarten in Europa in omloop zijn. Opvallend daarbij is dat de totale Europese markt dubbel zo groot is als de Amerikaanse.


Sinds 1980 maakt de chipkaart een stormachtige groei door, die pas nu begint af te vlakken. Voor Europa ligt de groei momenteel op zo'n 22 procent per jaar. In de Verenigde Staten en de rest van de wereld is de procentuele toename aanzienlijk groter - respectievelijk 54 en 40 procent. Volgens berekeningen van het onderzoeksbureau zullen er in 2001 wereldwijd 3,5 miljard chipkaarten in omloop zijn. Vorig jaar waren dat er nog maar 650 miljoen.
Het lijkt erop dat de acceptatie van de chipkaart in de zorgsector aanzienlijk groter is dan bij andere toepassingen. Ontwikkelingen als de elektronische portemonnaie gaan veel langzamer dan verwacht. Met name het niet direct aanslaan bij de consument ligt volgens Datamonitor hieraan ten grondslag.
Zolang er geen internationaal geldende standaarden zijn zal het volgens het onderzoeksbureau met de chipkaart als betaalmiddel voorlopig niets worden. Deze conclusie staat in schril contrast met de ontwikkelingen in Nederland, want als we de banken mogen geloven loopt het hier storm. HB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-12-06T00:00:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.