'Detacheren wordt uitzenden'

Alle detacheringbedrijven zijn uitzendbureaus. Daarover twijfelt universitair hoofddocent Arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam Ronald Beltzer niet.

"Natuurlijk geldt de Waadi voor deze bedrijven. Dat staat in artikel 1 van die wet: deze geldt voor alle bedrijven die arbeidskrachten ter beschikking stellen." De rechterlijke uitspraak in de zaak vakbonden-CWI/CMG heeft meer gevolgen. "De juridische implicatie is dat we er ineens veel uitzendbureaus bij lijken te hebben." Dit betekent dat veel bedrijven niet meer aansprakelijk zijn voor ziektekosten van werknemers, verwacht Beltzer. "Malafide bouwbedrijven sluiten weekcontracten. Worden bouwvakkers ziek, dan verloopt het contract. Een kwaadwillend bedrijf kan ziektekosten-risico's zo goed als uitsluiten." Zo'n vaart zal het echter niet lopen, onder meer omdat de vakbonden zich daartegen zullen verzetten, denkt Beltzer.

Onvoorzien

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is geschrokken van dit onvoorziene gevolg, denkt hij. Hij verwijst naar de brief die minister Aart Jan de Geus midden oktober zond aan de Stichting voor de Arbeid (Star). De minister wil eind deze maand advies. "Het komt niet vaak voor dat een minister vanwege een voorlopige uitspraak van een rechtbank de Star advies vraagt."
Dat advies moet inderdaad ook op deze problematiek ingaan, meldt het ministerie. "We hopen dat werkgevers en werknemers snel met een duidelijk antwoord komen." Volgens woordvoerder Marijn van der Pas is het voor het ministerie nog onduidelijk of bedrijven als CMG door de uitspraak van de rechter ook onder de Waadi vallen.
CNV-bestuurder Siegbert van der Velde vreest in ieder geval dat bedrijven makkelijker deeltijdwerkers, oudere of duurdere werknemers en medewerkers met zorgverlof of zwangerschapsverlof kunnen lozen.

 
Gijs Hillenius

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-06T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.