Na productie komt nu ook IT uit Azië

Youngwood fungeert als voordeur voor Indiaas IT-concern

Gedreven door de structurele krapte op de arbeidsmarkt, haalt een deel van de westerse informatie-industrie aan het einde van deze eeuw zijn IT-diensten uit andere delen van de wereld. De trend van bedrijven uit Amerika en Europa om hun productiecapaciteit te verplaatsten naar goedkopere werelddelen, en zich zelf te concentreren op dienstverlening, komt daarmee in een volgende fase.

Youngwood uit Wijk bij Duurstede speelt handig in op deze trend. Het heeft een alliantie gesloten met de Indiase systeemintegrator en softwareleverancier Tata Infotech, dat 4500 hooggekwalificeerde IT'ers in dienst heeft. Het dertig medewerkers tellende Youngwood dient als voorportaal voor bedrijven die gebruik willen maken van de Indiase arbeidspool, maar zaken willen doen met een Nederlands bedrijf. 'Wij leveren het account- en projectmanagement; de uitvoering vindt waar mogelijk plaats in India', zegt Youngwoods algemeen directeur Gert van Hasselt. De softwarefabriek van Tata staat op het punt zijn processen op te waarderen tot het vierde niveau van het kwaliteitsmodel CMM, wat voor Europese en Amerikaanse standaarden hoog is.

Populair land

Vanwege de combinatie van deze hoge kwaliteit en de relatief lage loonkosten, hebben veel bedrijven hun millenniumklussen de afgelopen jaren al in India laten uitvoeren. Ook hebben veel softwarebedrijven - zoals Baan en Oracle - een ontwikkellaboratorium in India. Niet alleen India is daarbij een populair land. Ook Oost-Europa is in trek. Zo heeft Infopulse uit Best onder eigen naam een IT-bedrijf opgezet in Roemenië. Maar het inzetten van een lokale, in dit geval Indiase, IT-organisatie voor de Nederlandse markt is een nieuwe trend.
In oktober zijn John Quak, die de Youngwood Infotech-divisie onder zijn hoede heeft, en marketingmanager Marcel Chrétien twee weken naar India afgereisd om de sfeer te proeven. 'Indrukwekkend', zeggen ze, niet alleen doelend op de professionaliteit van Indiase IT'ers. Klanten reageren volgens Quak overwegend positief, maar soms ook terughoudend op deze nieuwe constructie. 'Sommige IT-managers willen nu eenmaal zoveel mogelijk in eigen hand houden. Die kopen bij wijze van spreken nog geen standaardpakket, maar maken liever alles zelf.'

Koudwatervrees

Om aan eventuele koudwatervrees bij klanten tegemoet te komen en ze over de streep te trekken, probeert Youngwood garanties in te bouwen. 'Wij gaan kwaliteitsnormen aan het projectwerk verbinden en voor grote projecten laten we door externe partijen een audit uitvoeren', aldus Van Hasselt. Het zwaarste argument is echter de beschikbare capaciteit van arbeidskrachten.
Naast Youngwood Infotech, het bedrijfsonderdeel waar de samenwerking met 'India' onder valt, is het bedrijf vooral actief op het gebied van consultancy en opleidingen rond het toepassen van bedrijfskritische systemen. Ze maken daarbij gebruik van Tandem-technologie, waar de meeste medewerkers een groot deel van hun carrière hebben doorgebracht. Ook is Youngwood actief met het inzetten van Windows NT in veeleisende situaties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-03T00:00:00.000Z Roy op het Veld