Geen gedwongen ontslagen bij Vanenburg

Sociaal plan voor minimaal vijftig medewerkers

Het aangekondigde gedwongen ontslag van ongeveer vijftig werknemers bij Vanenburg Ventures is volledig teruggedraaid. De onderneming heeft de ontslagprocedures bij het kantongerecht stopgezet.

De partijen zijn een sociaal plan overeengekomen, waarbij alle werknemers die moeten afvloeien tot 1 april met een uitloop tot 1 juli 1999, ondergebracht worden bij een aparte outplacement-BV. Hiervoor is een bedrag van drie tot vier miljoen gulden nodig. Tot dusver kon Vanenburg Ventures niet garanderen dat het gedwongen ontslagen kon vermijden. De bonden weigerden over een sociaal plan te onderhandelen zolang die garantie niet op tafel lag.

Schril contrast

De regeling staat volgens CNV Dienstenbond in schril contrast met de manier waarop werknemers een kwartier na de aanzegging van hun ontslag door de bewaking 'op een Amerikaanse manier' op straat zijn gezet. De nieuwe BV zal de betrokken werknemers actief gaan begeleiden bij het vinden van een nieuwe werkkring. Daarbij zullen ook diensten van externe bureaus worden ingehuurd.
Het is vooralsnog onduidelijk of er nog meer mensen ontslagen zullen worden. Dit zal afhangen van de effectiviteit van de genomen reorganisatiemaatregelen. Mochten er meer ontslagen vallen, dan zullen ook zij automatisch terechtkomen in de outplacement-BV. Het totaal aantal arbeidsplaatsen dat geschrapt wordt, zal in Nederland op maximaal honderd uitkomen.

Onvoldoende garantie

De financiering van de plannen was lang onderwerp van discussie. Volgens het CNV vormt het aandelenbezit van Vanenburg in Baan Company onvoldoende garantie. De bond wil dan ook dat het geld beschikbaar komt op een neutrale bankrekening of in de vorm van een bankgarantie. Behalve bemiddeling bij het vinden van een nieuwe baan, krijgen werknemers van de BV een vertrekpremie. Deze is hoger naarmate de betrokkenen eerder een andere werkkring aanvaarden. De verwachting van de vakbond is dat binnen twee maanden driekwart van de mensen een andere baan vindt.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-27T00:00:00.000Z Arthur Graaff
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.