QAD wil eigen tanden laten zien

Erp-leverancier koopt distributeur BDM Largotim

Erp-leverancier QAD staat nummer twaalf op de lijst van grote Europese softwareleveranciers. De naamsbekendheid blijft daar echter ver bij achter. QAD wil daar vanaf en maakte op een gebruikersbijeenkomst in Edinburgh een aantal ingrijpende maatregelen bekend. "Volgens de Gartner Group staan wij in Italië drie keer in de top tien van erp-leveranciers. Drie keer onder een andere naam. Anders zouden we nummer drie zijn. Wij streven naar de herkenning die we verdienen", aldus Pamela Lopker, president van QAD.

De belangrijkste aankondiging is ongetwijfeld de acquisitie van distributeur BDM Largotim. Met deze transactie van 20,7 miljoen dollar wil QAD meer herkenbaar zijn op de Nederlandse en Britse markt. Nadat BDM Largotim eerder dit jaar door het Amerikaanse TRW werd overgenomen gaan de distributie-activiteiten, inclusief 250 medewerkers, over naar QAD. De implementatiediensten blijven onder de vleugels van TRW. "Klanten eisen in toenemende mate direct contact met de leverancier. Wederverkopers worden steeds minder als tussenschakel geaccepteerd", verduidelijkt Lopker.

MFG/Pro verdwijnt

Behalve het onderbrengen van distributie-activiteiten onder eigen naam, verandert QAD de naam van zijn productenpakket. Zowel het erp-pakket MFG/Pro als de supply chain management-software On/Q verliezen hun naam en gaan onder de paraplu QAD Applications verscheept worden. Al met al gaat de productnaam en bedrijfsnaam QAD dus veel vaker opduiken.
Hiermee was het nieuws in Edinburgh nog niet gedekt. Speciaal voor middelgrote bedrijven introduceerde QAD twee nieuwe initiatieven. Nadat de grote software-leveranciers als SAP en Baan zich al massaal op deze zogenoemde middenmarkt hebben gestort met erp-software, heeft QAD een samenwerkingsverband met IBM op poten gezet om met een bundel van hardware, software en dienstverlening deze markt te bestormen. Het belang van IBM ligt vooral op het gebied van NT-servers. In de markt van middelgrote bedrijven groeit NT drie keer zo hard als Unix, en daar wil IBM zijn deel van hebben. Systeemintegrator TRW levert in dit initiatief de implementatiediensten voor een vaste prijs. Lopker spreekt over een strategische alliantie: "Wij zien dan ook dat IBM's verbond met Baan aan het afbrokkelen is." De aankondiging die IBM met betrekking tot prestatie-garanties van Baan-software op het RS/6000-platform, doet echter vermoeden dat het bedrijf een meersporenbeleid voert (zie kader).

Slanke versie

Met het tweede initiatief bestrijkt QAD de middenmarkt voor supply chain management. PaQ wordt vanaf december in Engeland, België en Nederland uitgeleverd, en bestaat uit een slanke versie van On/Q, hardware (Hewlett-Packard server met HP-UX of Windows NT) en implementatie-diensten. Voor dit pakket betalen klanten ongeveer 550.000 dollar.
Alles bij elkaar moeten de maatregelen er voor zorgen dat Lopkers hoge ambities ingelost worden. De huidige jaaromzet van nog geen 200 miljoen dollar per jaar moet binnen enkele jaren groeien naar een omzet van een miljard dollar. De Amerikaanse zakenvrouw pakt de zaken grondig aan en geeft QAD het gezicht en de eenheid die het wenst.
 
IBM levert Baan-garantie
IBM garandeert het prestatieniveau van Baans erp-software op RS/6000 Unix-servers. De twee bedrijven leveren een gebundelde oplossing, bestaande uit hardware, software en nu ook prestatie-garantie, voor klanten die voor het eerst de erp-software van Baan implementeren. Dit geeft IBM volgens analisten een voorsprong op Hewlett-Packard en Sun Microsystems. Deze laatste twee hardwareleveranciers leveren concurrerende gebundelde oplossingen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-27T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.