Apec-landen bereid tot liberaliseren IT

De landen van het Aziatische handelsblok Apec (Asian Pacific Economic Cooperation) zijn bereid de handel in computers en andere IT-produkten te liberaliseren. President Clinton heeft tijdens de Apec-top in de Filipijnen aanzienlijke concessies weten te bedingen. Landen als Japan, China, Zuid-Korea, Hongkong, Taiwan, Maleisië en Singapore zijn voorlopig akkoord gegaan met vergaande liberalisering.

Voor de Amerikaanse computerindustrie is dat een enorme doorbraak. Heffingen op computerapparatuur, geheugenchips en telecommunicatie-apparatuur gaan in principe verdwijnen. De Amerikanen interpreteren het akkoord als het volledig liberaliseren van de markt, maar sommige Aziatische leiders houden nog enkele slagen om de arm.
President Clinton boekt hiermee een grote overwinning. De Verenigde Staten hebben ongeveer drievijfde van de wereldhandel in IT-produkten in handen. Amerika heeft daarom ook het meeste profijt van een vrije markt. Voor een Information Technology Agreement (ITA) was de steun van de Apec onontbeerlijk.
Een definitief handelsakkoord is niet ver meer verwijderd volgens Clinton. De Apec-landen deden in hun slotverklaring een beroep op de Wereld Handels Organisatie (WTO) de tarieven in het jaar 2000 aanzienlijk terug te schroeven. Volgende maand komen de handelsministers van de WTO in Singapore bijeen. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-11-29T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.