Davilex krimpt in

De Nederlandse softwareontwikkelaar Davilex zet het mes in zijn spelletjesdivisie. Veertig van de tachtig medewerkers van de ontwikkelstudio in Houten worden ontslagen. In juli sneed het bedrijf ook al 41 banen weg. Toen nog beweerde Davilex dat de bedrijfseenheid Games niet bedreigd zou worden.

Volgens Davilex is het beheren van de ontwikkelstudio te duur geworden door de benodigde grote investeringen in content, technologie, licenties en wereldwijde distributie. Het bedrijf wil dat het bedenken van spelletjesconcepten en softwareproducten in Houten blijft, maar besteedt de productie uit aan externe studio's. De veertig medewerkers kunnen nog tot 1 maart 2002 aanblijven, waarbij Davilex inspanningen zal verrichten om ze aan een andere baan te helpen, zegt woordvoerster Susanne van der Lugt. Spelletjesconcurrent Lost Boys meldde vorige week reeds zijn onderzoekslab te willen afstoten.
Davilex is in 1986 opgericht door Davilex Software werd in 1986 opgericht door David Brons en Lex van Oorspronk, twee scholieren/studenten die hun eigen administratieve software voor de (toen nog MS-DOS) pc hadden ontwikkeld. De naam Davilex is dus ontleend aan de beide voornamen van de oprichters. Later kwam de leiding in handen te liggen van Rogier Avis en Steven Rottier.
De ontwikkelaar van pc-software groeide vooral in de jaren negentig als kool. Begin 2001 werkten er 250 medewerkers. Het bedrijf claimt 400.000 actieve Europese gebruikers te hebben en jaarlijks twee miljoen bezoekers van de websites. Maar dit jaar ontkomt het ook niet aan de malaise. In juli kondigde de directie een reorganisatie aan met 41 ontslagen. Zij sneed fors in de divisie die softwarepakketten voor de thuismarkt produceert. Bovendien sloot Davilex het
logistieke centrum in Elst en hevelde het de distributie uit efficiëntie-overwegingen over naar Docdata. "Onze verkooppiek ligt rond Sinterklaas en de Kerst en dat is een te korte periode om een eigen centrum aan te houden", vertelt Van der Lugt. De zegsvrouw ontkent het gerucht dat ook de bedrijfseenheid die pakketten aan kleine bedrijven levert, gesaneerd zal worden. Het Duitse kantoor in Mülheim valt buiten de herstructurering.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-23T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.