Debat aanwakkeren

De keuze voor Felix Rottenberg als leider van het Nationaal ICT Debat vorige week vrijdag leverde een interessante bijeenkomst op.

Enerzijds hield de oud-politicus de sprekers scherp, anderzijds hield zijn snelle en soms botte optreden de gemoederen naderhand bezig. "Dat zal wel, maar wat wil je er nou aan dóen", kapte hij breed en vaag gepraat af. Ict-directeuren, vakbondsmannen, onderwijskundigen en overheidsfunctionarissen kwamen niet weg met hun reguliere wollige zinsneden.
"Je lichaamstaal zegt 'geleuter'", voegde Rottenberg ICT~Office-voorzitter Henk Broeders toe toen die voorzichtig wilde reageren op uitspraken van FNV Bondgenoten-voorzitter Henk van der Kolk. Laatstgenoemde ageerde tegen de slechte omgang die de dynamische ict-industrie heeft met haar mensen. "Het is makkelijk om mensen aan de dijk te zetten. Er wordt bij uitbesteding niet aan herscholing gedaan. Werknemers worden gedumpt."

Dochters

Broeders stelde dat er wel degelijk breed aan opleidingen wordt gedaan, eigenlijk zelfs te veel. "Ik hecht meer aan vakgerichte opleidingen." Waarop Van der Kolk geprikkeld reageerde dat er onderscheid nodig is tussen vak- en functiegericht. Laatstgenoemde betreft alleen de huidige klus binnen het bedrijf, legt hij uit.
"Overigens is mijn dochter sinds kort in dienst bij Capgemini", bekende de vakbondsman plotseling, en gaf daarmee aan dat zijn mening inmiddels wat gekleurd is. Broeders deed ook een bekentenis: "Mijn dochter zit momenteel op de helpdesk, van de Abvakabo." Rottenberg stond gezelligheid echter niet lang toe en verscherpte de discussie weer met de opmerking dat branche en vakbond kennelijk nog niet voorbereid zijn op samenspraak, laat staan samenwerking. "Dat verbaast me." Waarna de tegenstellingen, ook over het actuele onderwerp uitbesteding, weer door de Haagse kamer vlogen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-25T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.