Infineon maakt Toshiba het hof

Malaise brengt chipproducenten bij elkaar

De Duitse chipfabrikant Infineon staat op het punt een vergaande samenwerking met het Japanse Toshiba te beginnen. De twee bedrijven lijden onder de huidige malaise die de chipsector relatief hard raakt. Volgens analisten overweegt Infineon zijn marktpositie verder te versterken door een kleine chipproducent over te nemen.

Infineon is midden 2000 ontstaan uit de verzelfstandiging van de chipdivisie van het Duitse technologiebedrijf Siemens. De afgestoten dochter produceert tegenwoordig 10 tot 11 procent van de wereldwijde geheugenchips (dram). Elektronicaproducent Toshiba heeft een marktaandeel van 8 tot 9 procent.
Het officieuze samengaan van de chipproductie van deze bedrijven levert de op twee na grootste geheugenproducent op. De grootste is Samsung Electronics met een marktaandeel van ongeveer 30 procent, gevolgd door Micron Technology met een aandeel van ruim 20 procent.
De huidige nummer drie is het nagenoeg failliete Hynix. Die Koreaanse chipbakker is op omstreden wijze van de ondergang gered door een consortium van staatsbanken. Buitenlandse chipbedrijven zien dit als een verkapte staatssubsidie. Als Infineon samengaat met Toshiba's chiptak, zou dit een krappe voorsprong op Hynix opleveren. Vandaar dat de overname van een kleinere chipproducent zinnig is. Om welke dat gaat, is nog onbekend.

Moeder

Gesprekken tussen Infineon en Toshiba over de samenwerking lopen al vanaf augustus dit jaar, maar stuitten op diverse problemen. Niet de minste daarvan is het overtuigen van voormalig moederbedrijf Siemens, die met 56 procent van de aandelen nog altijd veel invloed heeft.
Vier van de zestien directieraadsleden zijn dan ook Siemens-topmanagers. De grootaandeelhouder heeft zich bij monde van president Heinrich von Pierer al uitermate ontevreden getoond over de slechte financiële resultaten van Infineon. Het is de vraag of samenwerking met of overname van een andere chipproducent uitweg biedt.
 
 
Prijsstijging nog geen herstel
Analisten waarschuwen dat de recente prijsstijging voor pc-geheugenchips nog niet het herstel van de chip- of zelfs geheugenmarkt inluidt. Vorige week stegen de prijzen voor 128 MB-modules, de huidige geheugen-hoofdmoot, vier dagen achter elkaar. Dit was voor het eerst sinds maart dit jaar. Deze opwaartse fluctuatie zou voortkomen uit de gebruikelijke aanloop naar kerstmis, aldus chipanalisten. Daarnaast doen geruchten de ronde dat grootproducenten Micron Technology en Samsung Electronics hun productie drastisch willen beperken.
Het prijsniveau kan volgens analisten volgend jaar weer dalen, tot zelfs het dieptepunt van dit jaar. Toch meent onder meer geheugenchipproducent Samsung dat het ergste nu achter de rug is. Dergelijke hoopvolle uitspraken zijn niet nieuw. Marktmeters van zakenbank ING Barings Securities zeggen dat de overcapaciteit in de geheugenmarkt nog altijd een forse 10 procent bedraagt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-23T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.