Bouwstenen in ict-land (23 Groote Huys)

Aan de Westhaven 65 staat 'Het Groote Huys'. Dit monumentale veertiende-eeuwse pand staat te boek als het eerste stenen huis van Gouda.

Eind 2000, na een grondige renovatie onder supervisie van aA Atelier Architecten, nam de Contakt Groep, adviseur op het gebied van organisatie en ict, dit voormalige woonhuis als kantoor in gebruik. Al toont het van buiten niet groot, het biedt ruim 450 vierkante meter gebruiksoppervlakte.
In het pand zijn veel middeleeuwse elementen bewaard gebleven. Het gebruik van zestiende-eeuwse bakstenen accentueert gotische kenmerken als de spitsboogvormige ingangsnis. Ook de steile, hoge kap is opvallend. Oorspronkelijk had het gebouw een trapgevel. Die heeft begin negentiende eeuw plaatsgemaakt voor een ingezwenkte lijstgevel. Ook in het interieur zijn zoveel mogelijk oorspronkelijke bouwelementen en kunstwerken bewaard gebleven. Belangrijkste daarvan is de plafondbeschildering (1638) van Antony Hendriks, die ook de Oude Kerk in Amsterdam (1628) en Huis ten Bosch in Maarssen (1629) heeft gedecoreerd.
'Het Groote Huys' staat op de monumentenlijst en is opgenomen in de route van de stadswandeling Gouda. De zeventien medewerkers van Contakt maken dan ook graag plaats voor bezoekers van hun monumentale kantoor.
 
Henk Boot

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-22T00:00:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.