Scholing gebruikers stort in

Vraag naar professionele opleidingen groeit

De vraag naar ict-opleidingen liep in 2001 harder terug dan was verwacht, meldt de branchevereniging VOI. Dat ligt aan het wegvallen van de behoefte aan eindgebruikercursussen. Groei is er nog steeds in de professionele ict-opleidingen.

De totale omzet van de bijna veertig bij de brancheorganisatie aangesloten instituten daalde in 2001 naar 133 miljoen euro, 27 procent minder dan een jaar eerder. De VOI rekende op 8 procent groei. De VOI-opleiders verwachtten in 2001 1567 trainingsdagen te boeken. Ze verzorgden er 1195. Een jaar eerder was dat nog 1608. Het aantal docenten in vaste dienst bij de instituten liep terug van 869 naar 643.
De VOI wil met het bekendmaken van de cijfers vooral de situatie in de branche duiden. Voorzitter Dirk van der Mark: "In plaats van allerlei vage cijfers in de media, geven deze echte data duidelijkheid."

Kantoorapplicaties

Voor Joep van Nieuwstad, directeur van ict-exameninstituut Exin, bevestigt de trend in de VOI-cijfers. Volgens hem is er vooral naar de eindgebruikercurcussen geen vraag meer. "De overstap naar een nieuwe versie van kantoorapplicaties is geen cursus waard." De vraag naar professionele ict-opleidingen daarentegen blijft groeien, onder meer voor Ambi (basisdiploma) en Prince (voor ict-projectmanagers).
Die groei blijkt ook uit cijfers van De Breed & Partners. Volgens dit managementadviesbureau verdubbelde in 2001 bijvoorbeeld de vraag naar Itil (ict-beheer). Een nog grotere groei is er voor databasetechnieken en tcp/ip. Presentatietechnieken en communicatie- en managementvaardigheden worden volgens deze cijfers het meest gevolgd.

 
Gijs Hillenius

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-22T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.