Stoelendans

Automatiseerder Getronics zette vorige week het mes in zijn personeelsbestand. Wereldwijd verdwijnen duizend banen, waarvan er driehonderd voor Nederlandse rekening komen. Getronics benadrukte dat gedwongen ontslagen waarschijnlijk niet nodig zullen zijn. Hoe het concern dan toch tot noodzakelijke besparingen wil komen? Waarschijnlijk worden contracten voor bepaalde tijd niet verlengd, bedenkt men creatieve afvloeiingsregelingen en krijgen sommige werknemers een forse premie als ze zo aardig zijn om ergens anders te gaan werken.

Getronics slaat met deze aankondiging een weg in die vele it-bedrijven al eerder dit jaar kozen. De nood is vaak (nog) niet hoog genoeg voor gedwongen ontslagen - wat dat betreft lijkt KPN nog een uitzondering - maar er wordt wel druk geschaafd en beknepen.
Dat gebeurt natuurlijk niet alleen in de it. Bedrijven in andere branches kijken op dit moment ook kritisch naar het aantal arbeidsplaatsen in hun organisaties. Soms doen ze dat op een wel heel creatieve manier. Je hoeft arbeidsplaatsen immers niet te schrappen, je kunt ook vacatures voor een onbepaalde tijd niet opvullen.
Ook VNU, mijn eigen werkgever, kent de nodige boekhoudkundige trucjes. Misschien was daarom de functie van hoofdredacteur Computable al bijna een jaar niet opgevuld... Dat had u nog niet gemerkt? Ik verzoek u vriendelijk dat even voor u te houden, want ik raak mijn nieuwe baan niet graag binnen een maand alweer kwijt.
Ja, ik ben de nieuwe hoofdredacteur van Computable. Tot 1 november werkte ik twee deuren verder op dezelfde gang, als hoofdredacteur van Computer Reseller News, een vakblad voor it-handel in Nederland. Eigen VNU-kweek dus.
Overigens komt mijn opvolger ook uit eigen gelederen, waardoor de lege plek die ik achterliet lekker doorschuift en de stoelendans compleet is. Tja, ... stoelendans is een leuk spelletje, zolang je maar een stoel hebt als de muziek stopt.
 
Cindy Curré, Hoofdredacteur Computable

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-16T00:00:00.000Z Cindy Curré
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.