Mercury-top ontslagen wegens fraude

De bedrijfstop van Mercury was op de hoogte van de antedatering van de uitgave van aandelenopties. De ceo, cfo en een raadsvrouw is de wacht aangezegd.

Chief executive officer Amnon Landan van Mercury kan samen met cfo Douglas Smith en raadsvrouwe Susan Skaer zijn biezen pakken. Het speciale comité dat in juni dit jaar werd ingesteld, concludeerde dat er gesjoemeld is met de datering van aandelenopties. Landan, Smith en Skaer waren hiervan op de hoogte en profiteerden persoonlijk van de praktijken, concludeerde het comité.

Niet acceptabel

De opdracht van het 'Special Committee' was het onderzoeken van de toewijzing van aandelenopties tussen 1995 en 2002 en werd uitgevoerd naar aanleiding van vragen van de Securities and Exchange Commission (SEC) in november vorig jaar. Het comité concludeerde dat er in 49 gevallen een andere datum is toegekend dan de werkelijke datum van uitgifte van de opties. In de meeste gevallen was de prijs op de daadwerkelijke uitgiftedatum hoger dan die op de vastgelegde optiedatum.
Hoewel alledrie de topmensen ontkennen zich bewust te zijn geweest van fraude, laat het Special Committee weten dat 'gebaseerd op bewijs, geconcludeerd kan worden dat de acties van Amnon Landan, Douglas Smith en Susan Skaer niet acceptabel zijn'. Hoewel zijn contract een opzegtermijn van zestig dagen bevat, is Landan per direct van al zijn taken ontheven.

Impact

Op dit moment werkt Mercury hard aan het vaststellen van de impact van de bevindingen van het comité op zijn huidige en afgelopen financiële resultaten. Als het bedrijf niet voor het einde van deze maand de juiste papieren inlevert bij de SEC, loopt de onderneming het risico van de technologiebeurs Nasdaq te worden verwijderd.
Mercury heeft Anthony Zingale als nieuwe ceo aangesteld en David Murphy volgt de ontslagen Douglas Smith op als financiële topman.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-18T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.