Gartner ziet financieel voordeel in Arad

'Service oriented'-ontwikkelaanpak geniet voorkeur

Onderzoeksbureau Gartner raadt in zijn rapport over 'service oriented development of applications' (Soda) bedrijven aan gebruik te maken van 'architected, rapid application development'(Arad) bij de implementatie van een 'service oriented'-project.

Volgens Gartner levert het gebruik van Arad een roi-verbetering (return on investment) op van 200 tot 1500 procent vergeleken bij het gebruik van traditionele ontwikkeltechnologieën. De Soda-aanpak verschilt voornamelijk van de traditionele applicatie-ontwikkeling door het hergebruik van diensten en componenten. Soda moet het mogelijk maken om bepaalde delen, zoals programma's, raamwerken en ontwerppatronen, uit het ene programma te gebruiken in andere projecten, aldus de onderzoekers Mike Blechar en Matt Hotle in hun rapport.
"Gemiddelde ontwikkelorganisaties zoeken naar een manier om hun productiviteit te verhogen waarbij teams met verschillende vaardigheden bij elkaar worden gebracht. Daarbij kijken veel ondernemingen naar hulpmiddelen die eerder gebouwde en herbruikbare raamwerken bevatten met architectuur- en ontwerppatronen die tussen de 60 en 85 procent van de broncode van een applicatie automatisch kunnen genereren", legt Blechar uit.

Vier aanpakken

Blechar en Hotle onderscheiden bij een Soda-project vier aan te bevelen aanpakken: snelle applicatieontwikkeling (rad - rapid application development), 'architected', snelle applicatieontwikkeling (arad), 'architected model driven' (amd) en een combinatie van deze drie. De onderzoekers voorspellen in hun rapport dat een organisatie die een van deze aanpakken omarmt zijn kosten met 4 tot 20 procent kan terugbrengen in de eerste vijf jaar.
Drie leveranciers en hun producten zijn onderwerp van studie geweest: Advantage Plex van Computer Associates, Optimal J van Compuware en Rapid Developer van IBM's Rational. Uit het onderzoek bleken de resultaten consistent positief, onafhankelijk van het product en leverancier.

Waarschuwing

Ondanks het advies om Arad te gebruiken bij Soda-projecten, waarschuwt Blechar ook voor een potentiële keerzijde aan de medaille. "Er zijn substantiële software- en hertrainingskosten verbonden aan de implementatie van een Soda-project", zegt de Gartner-analist tegen Internetnews.com. "Als een organisatie probeert om Soda-applicaties te bouwen op een herbruikbare manier, zonder dat zij daarbij het juiste niveau van hergebruik hanteren, kan dat resulteren in negatieve productiviteit."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-12T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.