Geen gedwongen ontslagen bij Getronics

In Nederland wil Getronics driehonderd arbeidsplaatsen schrappen door natuurlijk verloop. Het bedrijf heeft hier tussen de zeven- en achtduizend medewerkers in dienst. Vakbonden reageren sceptisch.

Europa's op twee na grootste ict-dienstverlener Getronics stelde vorige week de winstverwachting voor 2001 bij en stelde meer dan duizend arbeidsplaatsen te zullen schrappen, zo'n 3,3 procent van het aantal medewerkers. In een interview met het financiële persbureau Bloomberg stelde de financiële topman Jan Doctor dat het bedrijfsresultaat dit jaar 168 miljoen euro zal zijn. Dat is meer dan 30 procent lager dan het resultaat vorig jaar, 248 miljoen euro.
De winstwaarschuwing was voor de vakbonden aanleiding luid te protesteren. De bonden stellen kritisch te willen kijken naar de aangekondigde inkrimping van driehonderd banen. Carla Kieburg, bestuurder bij FNV Bondgenoten, was stomverbaasd tussen de regels in de winstwaarschuwing te moeten lezen dat topman Peter van Voorst het bedrijf mogelijk wil verkopen. Sjerp Holterman, van vakbond De Unie, stelt dat de bond eerder had moeten worden ingelicht over de herstructurering. Hij betwijfelt of het voor het bedrijf makkelijk zal zijn driehonderd banen via alleen natuurlijk verloop te schrappen.
Daarover heeft Mattijs Kropholler, Getronics vice-president 'human resources management' geen enkele twijfel. Het bedrijf kent volgens hem een verloop van zo'n 10 procent. "Als je dat een jaar lang op zijn beloop zou laten, is die doelstelling al in korte tijd gehaald. Ontstaan er vacatures, dan is met interne rotatie een hoop te doen." Kropholler stelt dat met een vermindering van het aantal inleenkrachten en tijdelijke medewerkers een groot deel van de banensanering te realiseren valt. "We richten ons daarbij op diegenen die niet direct aan een klant of een project toe zijn te rekenen. Het lijkt me een heel fatsoenlijk verhaal. We stoppen niet met opleidingen en niet met investeren in het personeel. Naar een middel als collectief ontslag heeft dit bedrijf nog nooit hoeven grijpen."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-16T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.