Partners Microsoft ruiken kans

Uitspraak rechter verstevigt onderhandelingspositie

Nederlandse partners van Microsoft hebben door de voorlopige uitspraak van de Amerikaanse rechter in de antitrustzaak een sterkere onderhandelingspositie. Dit zegt Otto Ott, directeur marketing van concurrent Sun Nederland. "Zij zullen harder onderhandelen met Microsoft. Het bedrijf is immers aangeslagen."

Rechter Thomas Jackson bestempelde Microsoft vorige week als een monopolist die zijn dominante positie heeft misbruikt. De magistraat deed dit in zijn voorlopige uitspraak in de antitrustzaak tegen het softwarebedrijf.
In Amerika ontkurkten de grootste concurrenten van Microsoft onder luid gejuich de champagneflessen. In Nederland bleef de drank in de koelkast. "Amerikanen beleven deze zaak nu eenmaal heel anders. Dit is niet onze oorlog", reageert Ott.

Orde van de dag

John Mangelaars, directeur Microsoft Benelux, bezweert dat de uitspraak geen gevolgen heeft voor de Nederlandse klanten. "Wij zullen hen natuurlijk goed informeren. Maar voor het overige gaan we over tot de orde van de dag." Hij is zich bewust van de impact die de uitspraak heeft, maar blijft positief. "Ik denk dat alles goed komt. Wij hebben altijd op een keurige manier zaken gedaan."
Ott en zijn collega Guus Vossenaar, manager communicatie van Sun, vinden dat Mangelaars het imagoprobleem van zijn bedrijf onderschat. "In de hoofden van de mensen speelt de uitspraak wel degelijk een rol. Dit kan ertoe leiden dat mensen minder snel voor Microsoft-producten kiezen."

Beschadigd imago

Marktkenners menen dat het imago van Microsoft is beschadigd. "Daarnaast", zo stellen zij, "kunnen partners zich harder opstellen tijdens onderhandelingen." Voor het overige zijn de gevolgen voor de Nederlandse markt in hun ogen gering.
Bob Passet van Microsoft-dealer computercollectief uit Amsterdam zegt dat de uitspraak geen invloed heeft op de dagelijkse gang van zaken. "Misschien dat Microsoft zich iets onzekerder voelt, maar onze werkwijze met het bedrijf verandert niet." Hij merkt wel dat sentimenten en anti-Microsoftgevoelens bij een groep gebruikers een rol spelen. "Toch horen wij weinig klachten over de producten en de vraag blijft gewoon erg groot."

Bevestiging

Paula Breedveld, analiste bij IDG, zegt dat het imago van Microsoft al lange tijd onder druk staat. "De uitspraak is een bevestiging van hetgeen publiekelijk al bekend is. Dit doet echter niets af aan de producten het bedrijf. Ik denk dan ook niet dat dit een aanzet is tot een andere keuze door gebruikers."
Ankie Persoons van de Sun/Netscape-alliantie acht het mogelijk dat concurrenten in Nederland toch vruchten plukken van de uitspraak. "Microsoft was voor veel gebruikers een veilige keuze. Misschien dat deze perceptie nu verandert."
De Nederlandse afdelingen van Oracle, IBM en Novell wilden geen commentaar geven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-12T00:00:00.000Z Michiel Couzy