Bill Gates: De sultan van software

Verkiezing IT-persoonlijkheid van dit millennium

Hij is 's werelds rijkste man, mede-oprichter én baas van 's werelds rijkste bedrijf. Hij is verguisd en bewonderd. En vorige week is hij door rechter Thomas Penfield Jackson bestempeld tot hoofd-aanstichter van het monopolistische gedrag van zijn bedrijf.

Het gaat hier natuurlijk over Bill Gates. De Microsoft-directeur die onmiskenbaar zijn stempel op de IT-industrie heeft gezet. Zijn bedrijf immers, bewees dat software belangrijker is dan alleen hardware - waarmee hij computerreus IBM een flinke hak zette. De producten van Microsoft hebben - ten goede of ten kwade - het grote publiek aan de computer weten te krijgen. Besturingssysteem Windows draait op meer dan 80 procent van de hedendaagse PC's en is dan ook een monopolie 'an sich'.
Dat Microsoft in de loop der tijd veel technologie en ideeën heeft geleend dan wel afgekeken van andere computerondernemingen, maakt het succes des te opvallender. Gates' zakelijke sluwheid en fanatisme stuwden de groei voort. En in een razend tempo; mede daarom verdient hij de nominatie voor de IT-persoonlijkheid van het millennium.

Afzetten

Zijn succes en de wijze waarop dat tot stand komt veroorzaken de nodige wrevel, afgunst en zelfs afkeer. Veel bedrijven in de IT-wereld ontlenen zelfs hun identiteit aan het 'zich afzetten tegen Bill'. Door Microsofts succesvolle productmarketing zijn er meer gronden om een hekel te hebben aan het bedrijf; de techniek loopt namelijk wel eens achter op hetgeen is voorgespiegeld.
Veel tegenstanders en critici menen dat de 'sultan van software' nu terug wordt gefloten. Het strenge oordeel van rechter Jackson in de omvangrijke antitrustzaak tegen Microsoft spreekt boekdelen. De harde - en wellicht dus illegale - zakenpraktijken van het bedrijf worden aan de wet getoetst. De wereld kijkt ademloos toe.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-12T00:00:00.000Z Jasper Bakker