Chip-dip houdt aan

Europa blijft malaise langer voelen

De malaise in de chipindustrie houdt vooralsnog aan. Het verwachte - of: gehoopte - begin van herstel eind dit jaar zit er niet in. De mondiale omslag komt pas in 2002, mogelijk rond de zomer. De Europese chipmarkt staat volgend jaar echter eerst een verdere daling te wachten.

Dit stelt handelsorgaan World Semiconductor Trade Statistics (Wsts), dat 90 procent van alle halfgeleiderfabrikanten ter wereld verenigt. De organisatie voorspelt dat de halfgeleiderverkoop in Europa volgend jaar een waarde van 28,6 miljard dollar vertegenwoordigt. Dat is minder dan de verwachte 29,5 miljard dollar van 2001.
Wsts stelt dat de wereldwijde chipomzet in 2002 uitkomt op 143,5 miljard dollar. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de 139,5 miljard dollar van dit jaar. Indien de omzetschatting voor dit jaar uitkomt, is de daling ten opzichte van 2000 (205,2 miljard dollar) een forse 32 procent.
De val ten opzichte van vorig jaar is aanzienlijk sterker dan verwacht. In mei dit jaar voorspelde Wsts nog een daling van 14 procent voor 2001, vergeleken met 2000. De verwachte omzet voor 2002 bedroeg toen nog 177 miljard dollar. "Het is duidelijk dat de teruggang in het tweede kwartaal veel sterker was en dat het derde kwartaal die lijn doorzet", erkent de handelsorganisatie.

VS verliest

De vraag naar halfgeleiders is vergeleken met vorig jaar het sterkst teruggelopen in de Verenigde Staten. De daling bedroeg daar 44 procent, aldus Wsts. Europa staat op de tweede plaats met een teruggang van 31 procent. Japan is derde met een dip van 27 procent en Oceanië eindigt laatste met een daling van 23 procent.
De hardste klappen zijn gevallen in de sector voor pc-geheugenchips, waar de wereldwijde omzet 61 procent instort naar een geschatte 11,3 miljard. Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat de omzet uit geheugenchips dit jaar 67 procent zakt.
Overigens is deze marktonderzoeker nog pessimistisch over het komende jaar: de geheugenmarkt zou 19 procent krimpen, terwijl Wsts een stijging van 65 procent verwacht.
Voor de totale halfgeleidermarkt verwacht Wsts het komende jaar een minimale stijging van 2,6 procent. Deze voorspelling is doorgerekend vanuit de verwachte stijging in het vierde kwartaal dit jaar. Ook brancheorganisatie SIA (Seminconductor Industry Association) verwacht een lichte stijging in verband met het kerstseizoen, waarin traditioneel veel (consumenten)elektronica wordt verkocht.
Een algeheel herstel komt er pas in 2003. Wsts voorziet een groei van 18,5 procent voor de wereldwijde halfgeleidermarkt. Die lijn hapert in 2004 met een verwachte groei van slechts 15,1 procent. Daarmee is een terugkeer naar de hoogtijdagen van 2000 nog niet gerealiseerd.

Dieptepunt

Ondertussen lijkt de chipmarkt het dieptepunt nu wel te naderen. Het tempo van de teruggang vertraagt, zo blijkt uit metingen van SIA en voorspellingen van grote halfgeleiderproducenten als Intel en Philips. De financiële cijfers van die ondernemingen weerspiegelen dat echter nog niet. Verder waarschuwen onder meer Intel en Philips voor te positieve verwachtingen van het vierde kwartaal. De schrik zit er goed in.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-09T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.