Maatschap verbetert detacheerder

IT'ers uit loondienst begeleiden naar hun eigen bedrijf

Veel IT'ers in loondienst willen diep in hun hart het liefst eigen baas zijn. Ontslag nemen en inschrijven bij detacheringbureaus is één optie. Beter is het vormen van een maatschap met gelijkgezinde collega's, vinden oprichters van Free-IT, Pascal de Koning en Bart Timmer. "Onze missie is IT'ers uit loondienst begeleiden naar hun eigen bedrijf."

Loonsverhogingen, auto van de zaak en het af en toe mogen volgen van een opleiding; op de lange termijn is het voor veel IT'ers niet motiverend. Volgens De Koning en Timmer ruilt zeker tien procent van de IT'ers de loondienst zo in voor het eigen bedrijf. Het aantal zelfstandige automatiseerders dat al een eigen bedrijf heeft, bedraagt volgens schattingen ruim tienduizend.
Free-IT bestaat uit tien maten, meest managers en consultants. Deze zijn tussen de dertig en veertig jaar oud en hebben vijf tot tien jaar werkervaring. Vrijwel allen zijn via kennissen in de IT-wereld bij de maatschap terechtgekomen.
Deze mond tot mond reclame is ruim voldoende, merkt het tweetal. In de twee maanden dat de maatschap bestaat, meldden zich tientallen enthousiaste IT'ers aan. Die zijn niet allemaal opgenomen. Voorkeur gaat uit naar ervaren krachten. Timmer en De Koning doen de eerste selectie. Vindt ook een externe consultant de kandidaat geschikt dan volgt een gesprek met de zittende maten. Die moeten het allemaal kunnen vinden met de nieuwe kracht. "Komt er een elfde maat, dan moeten alle tien medeondertekenen, plus de twee handtekeningen van ons."
Het tweetal beschrijft de automatiseerders die zich aanmelden als zeer kritisch. De meesten komen met uitgebreide vragenlijsten en nemen artikel voor artikel het contract door. "Het lijkt alsof w�j aan het solliciteren zijn, in plaats van andersom."

Ballen verzamelen

Binnen drie jaar wil Free-IT uitgroeien tot een groep van maximaal vijftig automatiseerders. "Groter mag het niet worden, want dan wordt het weer net zoals bij Randstad." Ze hebben bij deze uitzendgigant gewerkt, De Koning en Timmer. Grote detacheerders nemen hun IT'ers niet serieus, zegt Timmer. De personeelsmanager daarvan kan slechts een vluchtige relatie onderhouden met de IT'ers. Hij moet zijn doel bereiken: het inzetten van zoveel mogelijk medewerkers. "Ze doen dan ook op het laatste moment een beroep op je." Het werken bij Randstad gaf ze wel de kans uit te vinden wat de beste IT'ers in beweging krijgt: zekerheid, een hoog inkomen, veel vrije tijd en de mogelijkheid thuis te kunnen werken. Kopzorgen over verzekeringen, belastingen en administratie laten ze graag over aan een ander.
Zulke eisen zijn volgens het duo alleen te realiseren met een klein team. "Een groep van tachtig automatiseerders is te groot. De IT'ers krijgen dan nooit het gevoel dat ze invloed hebben op het beleid." Het tweetal omschrijft de maatschap met woorden als geborgenheid en exclusiviteit. "Iedere maat krijgt optimaal aandacht." De kleine organisatie voorkomt ook bureaucratische rompslomp. "Je wacht niet een maand of langer op je lease-auto. Die regelen we meteen."

Zelfstandig ondernemer

Free-IT garandeert de maten een basisinkomen. Van de opbrengst van een klus gaat zeventig procent naar de maat zelf. De rest gaat naar de BV van De Koning en Timmer. Zij leggen daarvoor contact met nieuwe opdrachtgevers, regelen klussen en sluiten contracten met autoleasebedrijven, verzekeraars en adviseurs. De fiscus beschouwt de maten van Free-IT als zelfstandige ondernemers. Het levert ze belastingvoordeel op zoals BTW-verrekening, starters- en investeringsaftrek.
Geen van de twee oprichters is zelf automatiseerder. De bedrijfskundigen De Koning en Timmer verwachten dat hun idee snel gekopieerd zal worden door anderen. "Al twee bedrijven wilden aandeel nemen in de BV. Op dat soort aanbiedingen gaan we voorlopig niet in." Voor het grote geld doen ze het niet. "Anders waren we nu al uitgestapt." De eerste 18 maanden is het inkomen van de twee bijna gelijk aan het basisinkomen van de IT'ers in de maatschap, het meeste geld zal voorlopig gaan naar het vergroten van hun naamsbekendheid. Ze willen in de loop van de tijd medefinancier en zakenpartner worden van de beste IT-bedrijven die uit de maatschap ontstaan. "Eén van de IT'ers heeft bijzonder goede ideeën over zijn IT-product. Die gaan we helpen bij het ontwikkelen daarvan."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-10T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.