Ontdekkingstocht naar jezelf

De noodzaak van doorlopend leren

Steeds meer bedrijven zetten coaching- en managementtrainingen in om hun personeel op het sociale vlak bij te scholen. "De ontwikkeling binnen een loopbaan moet hand in hand gaan met de persoonlijke ontwikkeling", stelt Jeanine Hentenaar van Hentenaar Management Coaching & Training in Den Bosch.

Career Guide
De Career Guide 2003 is een speciale uitgave van Computable over de stand van zakenop de ICT-arbeidsmarkt. Het is gericht op professionals die op de hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen enmogelijkheden. Want hoe moeilijk de markt momenteel ook is, de vaag naar goede en ervaren medewerkers blijft bestaan.
Hentenaar Management Coaching & Training verzorgt individuele coachingtrajecten en groepstrainingen. Doel is de kwaliteit van managers op het sociale vlak naar een hoger niveau te brengen. "Mensen kunnen vaktechnisch heel goed zijn, maar dat is geen garantie dat ze in een leidinggevende functie passen. Weliswaar bestaan er tal van managementboeken, maar er is geen handleiding voor hoe ze zichzelf moeten presenteren."
Volgens Hentenaar moet iemand die hogerop komt in een bedrijf zijn gedrag en manier van optreden afstemmen op de vereisten van de nieuwe functie. Denk aan een leidinggevende die directeur wordt. "Vaak neemt men aan dat die stap wel meevalt, maar dat is niet zo. Het vergt een heel andere benadering dan voorheen. Hij moet bijvoorbeeld meer afstand van mensen nemen; hij kan zich niet meer zo joviaal en amicaal opstellen, terwijl hij dat misschien wel prettig vindt."

Straatkeienmodel

Hentenaar helpt managers bij het opstellen van hun eigen handleiding. Zij doet suggesties, die de managers vervolgens uitproberen. "Iemand die een makkelijke prater is en in gesprekken duidelijk aanwezig is, raad ik bijvoorbeeld aan anderen meer de ruimte te geven. Hij kan dan zelf bekijken of het werkt of niet. Het is een soort ontdekkingstocht. Ik breng iemand op ideeën en zet hem aan het denken."
Een van de belangrijkste onderdelen van een coachingproces is bewustwording. "Je moet jezelf in de nieuwe context plaatsen, je moet de puzzel opnieuw leggen. Je houdt jezelf als het ware een spiegel voor. Hoe gedraag ik me? Wat zit daar achter? Welke reacties roep ik over mezelf af? Van dergelijke dingen zijn mensen zich vaak niet bewust. Ik help ze dat wel te worden." Hentenaar waarschuwt dat het snel een jaar kan duren voordat de omschakeling plaatsvindt. "Je kunt wel haast hebben, maar dan loop je tegen een muur op."
Volgens Hentenaar lopen mensen het gevaar dat ze vastlopen als ze niet doorlopend leren tijdens hun loopbaan. "Ik noem dat het straatkeienmodel, eigenlijk belanden ze dan op straat. Iemand kan wel bij veel bedrijven directeur zijn geweest, maar als hij nergens lang heeft gezeten, leverde het onvoldoende verdieping op."

 
Eric Panhuis

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-01T00:00:00.000Z Eric Panhuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.