René Groot over de weg naar de top

'Je moet het leuk vinden'

De 45-jarige René Groot begon ruim 25 jaar geleden zijn carrière in de IT. In 1978 startte hij na de mavo en een mbo-opleiding. Hij kwam als trainee in de automatisering bij Hoogovens, het tegenwoordige Corus. In 1982 stapte de Heerhugowaarder over naar 't Hooge Huys in Alkmaar. Daar heeft hij het geschopt tot directeur ITF (Informatievoorziening Technologie en Facilitaire Dienst).

Career Guide
De Career Guide 2003 is een speciale uitgave van Computable over de stand van zakenop de ICT-arbeidsmarkt. Het is gericht op professionals die op de hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen enmogelijkheden. Want hoe moeilijk de markt momenteel ook is, de vaag naar goede en ervaren medewerkers blijft bestaan.
Hooge Huys ('t is inmiddels uit de bedrijfsnaam verdwenen) is actief op het gebied van financiële dienstverlening. Het telt circa 1700 medewerkers. Groot geeft leiding aan ongeveer driehonderd IT'ers. Toen hij in dienst kwam als chef van het computercentrum, was het bedrijf zo groot als het huidige ITF nu is; hij is meegegroeid met het expansieve bedrijf. Na chef computercentrum werd hij bevorderd tot hoofd productie en systeembeheer, vervolgens tot bedrijfshoofd infrastructuur en productie en uiteindelijk tot directeur ITF.
 
Stelling: wie carrière wil maken, moet niet zeuren
Alex Damen van Iduet: "Oneens. Je bent de 'regulateur' van je eigen carrière. Plezier is daarbij een heel belangrijke factor. Je moet het zelf aangeven als je niet meer lekker in je vel zit bij een bedrijf."

Geselecteerd

Een indrukwekkende carrière. De directeur relativeert dat. "Het gekke is dat ik nooit echt over mijn loopbaan heb nagedacht. Het ging eigenlijk vanzelf, ik had twintig jaar geleden nooit gedacht dat ik directeur zou worden. Ik heb altijd vertrouwen in mezelf gehad, sta nog steeds met beide benen op de grond, redeneer altijd uit mezelf en ben praktisch ingesteld. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg."
Of iemand doorgroeit binnen een organisatie, hangt volgens hem af van twee dingen. "Je moet het vermogen hebben én je moet het leuk vinden. Je kan wel geselecteerd worden op basis van je kwaliteiten, maar je moet het wel willen. Je moet lol in je werk hebben." Daarnaast wijst Groot op een goede balans tussen werk en privé; een directeur heeft immers geen veertigurige werkweek. "Carrière maken doe je niet alleen, dat doe je in goede harmonie met je gezin."
Terugkijkend op zijn loopbaan heeft de laatste promotie de meeste impact gehad. "Op papier was de stap niet zo groot, maar dan zit dat etiket van directeur op je. Ik heb daar in de beginfase moeite mee gehad; dan zit je ineens met de hoofddirectie om tafel. Voorheen stond je tussen de mensen en kon je omhoog en omlaag kijken, maar opeens sta je zelf hoog en kijkt iedereen tegen je op. Met behulp van een persoonlijke coach heb ik hiermee leren omgaan."
 
http://www.hoogehuys.info

 
Dorine van der Meij

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-01T00:00:00.000Z Dorine van der Meij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.