Te weinig ict'ers

Nederland komt in 2006 tweeduizend professionals tekort

De geschiedenis lijkt zich te herhalen: de behoefte aan ict'ers in Nederland overstijgt volgend jaar het aanbod fors.

Volgens Jacob Verschuur, directeur Ernst & Young ICT Leadership, is er op de Nederlandse arbeidsmarkt in 2006 een fors tekort aan ict'ers: zo'n tweeduizend. Brancheorganisatie ICT~Office raamt het arbeidskrachtentekort in de ict-branche volgend jaar op ruim duizend. "Dan gaat het om alleen de ict-branche. Voor de gehele arbeidsmarkt kun je dat rustig keer twee doen", aldus Verschuur.

Schreeuwend tekort

"Het tekort in de ict-branche kan feitelijk groter zijn doordat niet aan de vraag naar een bepaalde functie kan worden voldaan", licht ICT~Office-woordvoerder Michel van Schie toe. "Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat onder programmeurs een overschot bestaat, maar er een schreeuwend tekort is aan systeemanalisten." In 2004 was nog sprake van een overschot aan ict'ers. Voor het lopende jaar beraamt de brancheorganisatie het tekort op zo'n 150 mensen. Deze stijging zal doorzetten tot een tekort van tienduizend mensen in 2010, liet ICT~Office onlangs weten.
In september becijferde Ernst & Young dat de salarisstijging van ict'ers in 2005 zo'n 4,5 procent bedroeg. "Dat is vergelijkbaar met 2001", aldus Verschuur. "Daaraan kun je de conclusie verbinden dat het tekort aan ict'ers een zelfde vorm gaat aannemen als begin 2000."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-04T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.