Unisys dankt winst aan dienstverlening

Unisys kan terugkijken op een goed derde kwartaal. De computerfirma heeft zijn winst bijna verdubbeld en de omzet met ééntiende weten te verhogen. Het netto inkomen lag op 95,6 miljoen dollar, terwijl dat in dezelfde periode vorig jaar nog 50,9 miljoen dollar was. De omzet is met 10 procent gestegen naar 1,78 miljard dollar.

Dit is voor Unisys de eerste omzetstijging met dubbelde cijfers in de afgelopen drie jaar. "Dat had hoger kunnen zijn, maar we hebben onze PC-productie uitbesteed aan Hewlett-Packard waardoor de omzet lager is. Daarnaast telt ook nog de dalende dollarkoers mee. Anders hadden we respectievelijk 13 procent en 15 procent omzetstijging behaald. Bovendien hebben wij onze schuld van 2,3 miljard dollar binnen een jaar met 1 miljard weten te verlagen", verklaart president Lawrence Weinbach. De topman dankt de positieve cijfers met name aan de groeiende dienstverleningstak, die nu ongeveer 70 procent van Unisys' omzet realiseert.

CMP in aantocht

De serverleverancier benadrukt tegelijkertijd zijn cmp-technologie (cellular multi-processor) die het inzet in het streven naar bedrijfskritisch Windows NT. Dit alternatief voor clustering en smp (symmetric multi-processor) is nu in volle ontwikkeling en komt begin volgend jaar op de markt. Inmiddels is 40 procent van de bestaande Unisys-klanten overgestapt van de 'oudere' 2200- en A-series mainframes naar de zware Clearpath-servers. De 2200- en A-series zijn respectievelijk afkomstig van Sperry en Burroughs, de twee mainframefabrikanten die in 1986 zijn samengegaan in Unisys.

Aandelenhandel

Eén van die overgestapte gebruikers is de Amerikaanse aandelenbeurs Nasdaq, die in 1971 begon met een Univac 11.08-machine. "We hebben nu nog één 2200-mainframe staan, maar ook die gaat binnenkort weg", vertelt technologiedirecteur John Hickey van Nasdaq. De systemen die de prijzen van aandelen vergelijken en doorgeven zijn allemaal Clearpath-machines. Overigens gebruikt de beurshandelaar niet alleen Unisys-computers; de uiteindelijke verwerking van aan- en verkopen is in handen van Tandems Nonstop-servers.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-30T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.