Bastiaens stapt in spraaktechnologie

IEPEREN - Gaston Bastiaens, tot voor kort topman van Quarterdeck, is benoemd tot president van Lernout & Hauspie Speech Products. Bastiaens is daarmee terug in zijn vaderland België. Dit bedrijf ontwikkelt spraaktechnologie voor ondermeer de telecommunicatie-, computer-, multimedia- en de auto-industrie en voor consumentenelektronica.

Bastiaens deed ervaring op bij zowel hardware- als software- producenten. Bij Philips was hij algemeen directeur van de divisie interactieve media (CD-Rom, CD-I, Photo CD en multimedia-software). Bij Apple Computer leidde hij de divisie voor persoonlijke elektronica.

Stagnerende omzet

In amper anderhalf jaar groeide Quarterdeck onder zijn leiding uit van een onderneming met één produkt en een omzet van 27 miljoen dollar tot een Internet-bedrijf met een breed aanbod van hulpprogramma's, goed voor ruim 140 miljoen dollar afgelopen jaar. Het succes was echter van korte duur, want de beurskoers klapte in elkaar. In het tweede kwartaal van dit jaar stagneerde de omzet, terwijl verlies werd geleden. Bastiaens was op Quarterdeck uitgekeken en strijkt neer bij een bedrijf, waarin Quarterdeck een minderheidsbelang heeft.
De technologie van Lernout & Hauspie zit weer verwerkt in Webphone, programmatuur voor telefoonverkeer via Internet. Hiermee is het mogelijk tegen lokaal tarief internationale telefoongesprekken te voeren. Lernout & Hauspie zorgde ondermeer voor de spraakcompressie en de techniek om stemgeluid digitaal over het Internet te verzenden. Quarterdeck heeft een licentie op deze technologie met het oog op toekomstige produkten.

Technologisch brein

Samen met Bastiaens is van Quarterdeck ook het technologisch brein Bob Kutnick overgekomen. Kutnick gaat zich ook bij zijn nieuwe werkgever bezig houden met het implementeren van geavanceerde technieken in bestaande produkten en markten. Lernout & Hauspie heeft zich tot nog toe voornamelijk beperkt tot onderzoek en ontwikkeling. In de komende tijd moet haar spraaktechnologie commerciële toepassing krijgen. Spraak is de meest natuurlijke manier om produkten te laten werken. Bastiaens en Kutnick zien enorme mogelijkheden om de spraakprodukten van L&H in een breed gamma van software- en hardwareplatforms in te passen. Het Belgische bedrijf geeft licenties uit: voor automatische spraakherkenning in vele talen; omzetting van tekst naar spraak en voor digitale spraakcompressietechnieken. L&H heeft behalve in Ieperen vestigingen in Taiwan, Hongkong en de Verenigde Staten. De aandelen worden verhandeld op de Amerikaanse hightech-beurs Nasdaq in New York. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-11-01T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.