Vergelijking beloning: IBM

Deze week vergelijken we de beloning bij IBM met die bij collega-automatiseringsbedrijven. De cijfers zijn afkomstig van managementadviesbureau De Breed & Partners. Via de website van het bureau melden ict'ers hun functies, hoeveel ze daarvoor betaald krijgen en wat voor extra's de werkgever biedt. Hoe meer automatiseerders hun gegevens invullen, hoe nauwkeuriger het beloningsonderzoek wordt. De komende weken bespreekt Computable bedrijven als Oracle, Hewlett-Packard, Baan en Centric.

De ict'ers van IBM verdienen 3,5 procent meer dan hun collega-automatiseerders in de branche, 78.222 tegenover 75.457 gulden. Bijna iedereen, 90 procent, komt ook in aanmerking voor een dertiende maand. Gemiddeld krijgt 31 procent van de ict'ers dat. Een veertiende maand krijgt 60 procent van de IBM'ers, tegen 3 procent van de collega's in de branche.
Gekeken naar het aantal jaren ervaring in de ict-branche betaalt IBM beter dan vergelijkbare bedrijven, zeker naarmate de ervaring toeneemt. IBM betaalt iets meer dan bedrijven met een gelijk aantal werknemers en iets minder dan bedrijven met een zelfde omzet.

Mobiliteit

IBM biedt een aantal opvallende extraatjes. Het percentage medewerkers dat een creditcard heeft op naam van de zaak is hoog: 79 procent. Van iedere honderd automatiseerders in dienst van IBM krijgen 97 een laptop en 77 een gsm-telefoon.
De reiskostenvergoeding is 8 procent hoger dan in de branche, 2.885 tegen 2.662 gulden. Veel medewerkers, 85 procent, hebben een lease-auto of auto van de zaak. De meest gereden auto's zijn de Volkswagen Golf (11 procent) en de Peugeot 306 (8 procent).
Een onkostenvergoeding krijgt 90 procent, fors meer dan de 67 procent in de rest van de branche. Bijna één op de vijf IBM'ers krijgt een telefoonkostenvergoeding, minder dan in de branche, maar wel een hoger bedrag: 1.835 tegenover 1.355 gulden. Het aantal mensen dat een vergoeding krijgt voor privé-gebruik van internet is behoorlijk hoog: 35 procent, tegen 20 procent in de branche. De vergoeding die ze krijgen bedraagt 1.327 gulden, vierhonderd gulden hoger dan het branchegemiddelde.
Voor een variabele vergoeding komen meer IBM-automatiseerders in aanmerking van gemiddeld in de branche. De bedragen zijn wel min of meer gelijk. Binnen IBM krijgt 45 procent een gratificatie, tegen 30 procent in de branche. IBM'ers draaien gemiddeld dertien overuren per maand, drie uur meer dan het branche-gemiddelde. Voor die extra uren ontvangt 68 procent geen vergoeding.
Veel medewerkers, 71 procent, maken gebruik van een premiespaarregeling, tegen 44 procent in de branche. De waarde van de aandelenopties zijn hoger, maar bij IBM komt slechts een op de tien medewerkers hiervoor in aanmerking, tegen bijna een kwart gemiddeld in de branche. De waarde van de IBM-aandelenopties is met 19.918 gulden wel 40 procent hoger dan het branchegemiddelde (14.051 gulden).
IBM'ers zijn vrij hoog opgeleid, 41 procent van de medewerkers heeft een wo-opleiding tegen 21 procent gemiddeld. Een hbo-opleiding heeft 40 procent, tegen 47 procent gemiddeld. Slechts 18 procent heeft een mbo-(voor)opleiding, tegen 30 procent gemiddeld in de branche.
 
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-02T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.