Ex-Prolinbaas Mol wordt durfkapitalist

'Marketing voor HP's Openview geen uitdaging meer'

Anderhalf jaar geleden kocht Hewlett-Packard het Nederlandse softwarebedrijf Prolin. Jeroen Mol, oprichter en algemeen directeur van dit bedrijf, verhuisde mee om de integratie met de Openview-divisie van HP in goede banen te leiden. Nu dat voltooid is, zoekt Mol zijn uitdaging in het verstrekken van durfkapitaal. Een marketingfunctie bij HP kon hem niet 100 procent motiveren.

Mol sluit zich aan in de rij succesvolle IT-ondernemers die na tien jaar hard werken hun miljoenen steken in startende en tevens veelbelovende bedrijven. "Ik wil zo vroeg mogelijk bij het opzetten van die bedrijven betrokken zijn en niet alleen een rol spelen in het vervolgtraject", zegt Mol in een vraaggesprek met Computable. Hij neemt zitting in de Advisory Board van het onlangs opgerichte IT-fonds van Nesbic, dat investeert en adviseert aan talentvolle IT-ondernemers. Die functie geeft recht op participaties in veelbelovende bedrijven. Naast Nesbic is Mol in gesprek met een aantal andere investeringsmaatschappijen over vergelijkbare functies. Hij noemt Atlas als voorbeeld. Als coach in het Twinning-initiatief is Mol al betrokken in een adviserende rol.

Veel initiatieven

Mol is enthousiast over de vele initiatieven die risicokapitaal en starters in de automatisering bij elkaar moeten brengen. Vergeleken met een aantal jaren geleden zit er volgens Mol een enorme groei in de hoeveelheid kapitaal en kennis in de markt: "Toen Prolin vier jaar geleden op zoek was naar kapitaal waren Gilde en Atlas zo'n beetje de enige participatiemaatschappijen in de IT. De MKB-adviseur waar ik een keer kwam, wist niet veel van de sector." Hij meent dat er veel goede technische ideeën leven binnen veel bedrijven, maar dat aan de marketing, wat bij Amerikanen veel meer in het bloed zit, veel kan verbeteren. "Geld is niet de enige factor. Het beursgenoteerde Ajax wint, ondanks de enorme hoeveelheid geld die in het team zit, ook niet altijd." Prestaties kun je volgens Mol niet met geld afdwingen, maar wel onder begeleiding tot bloei laten komen. De ambitieuze starter moet zijn ideeën en producten kunnen verkopen. Anders doet zijn concurrent het wel.
Maar hij beperkt zich niet tot de rol van investeerder en adviseur alleen. In januari start hij een nieuw bedrijf, op het gebied van Internet. Daarvoor is hij nu op zoek naar andere kapitaalverschaffers.

Geen inspiratie

In december 1987 zag Prolin het levenslicht. Het bedrijf werd al snel een toonaangevend softwareleverancier. Prolins softwareproduct 'IT Service Manager' is nu geïntegreerd in HP's Openview, waarmee IT-infrastructuren beheerd worden.
"Het werk voor Prolin zat erop. Ik zag het niet zitten om de mark eting voor Openview te gaan doen", aldus een terugblikkende Mol, die benadrukt dat hij in een goede verstandhouding is vertrokken. "HP is een mooie bedrijf en ik ben blij met de achttien maanden die ik er gezeten heb. Het is een intensieve baan, waar je de hele wereld voor afreist. Maar als de inspiratie weg is, moet je vertrekken."
HP is wellicht een organisatie met te weinig pit en vaart voor de hyperactieve Mol. "Iedereen vindt HP aardig en gunt het bedrijf omzet. Als ik de marketing voor Openview gedaan zou hebben, was dat op een veel agressievere manier gebeurd", aldus Mol.

Zelfsturende organisatie

Begin september, slechts tien dagen na zijn besluit HP te verlaten, was Mol vertrokken. De in Amsterdam gevestigde Prolin-unit is volgens hem een zelfsturende organisatie; dit maakte een snel vertrek mogelijk. Lang bleef Mol niet stil zitten. Inmiddels kreeg hij acht banen aangeboden. "Het is niet mijn bedoeling weer voor een bedrijf te gaan werken." Mol huurde kantoorruimte aan de Amsterdamse Keizersgracht en besloot, in afwachting van zijn nieuwe bedrijf en investeringsactiviteiten, de laatste drie maanden van dit jaar alleen maar leuke dingen te doen.
"Veel mensen bellen me op. Ik ben een beetje aan het rondkijken en aan het bijpraten met mensen, ook over marktgebieden en technologieën die voorheen niet in mijn vizier lagen", aldus Mol. Verder pendelt hij op en neer tussen Nederland en Silicon Valley, waar hij een tweede huis heeft.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-23T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.