Siemens Nederland blijft actief in winkel-IT

Siemens verkoopt Siemens Nixdorf Retail and Banking Systems voor 1,44 miljard dollar aan een consortium van durfkapitalisten.

Héél Siemens Nixdorf? Nee, Siemens Nederland kiest voor een variant. Het consortium bestaat uit de Amerikaanse investeringsmaatschappij Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) en GS Capital Partners III, de participatietak van zakenbank Goldman Sachs. KKR krijgt een meerderheidsbelang in het bedrijf dat verder gaat onder de naam Wincor Nixdorf.
In Nederland gaat het anders. Daar richt Siemens Nederland NV met Wincor Nixdorf een joint venture op, waarin de activiteiten voor de detailhandel en het bankwezen worden gebundeld. De 25 medewerkers van Siemens Nederland, die hierbij betrokken zijn, stappen over naar deze joint venture, die voorlopig doorgaat als Siemens Nixdorf Retail and Banking Systems. Volgens woordvoerder Dick Kors zijn de Nederlandse activiteiten succesvol en zou het zonde zijn als deze door desinvesteringen helemaal wegvallen voor Siemens Nederland. "We behartigen hiermee ook de belangen van onze klanten en zorgen bovendien voor het behoud van werkgelegenheid." Siemens Nixdorf is ons land vooral actief in de detailhandel: het bedrijf levert kassa- en backoffice-systemen voor supermarktketens als Ahold, Edah, A&P, Aldi en warenhuizen als C&A en Ikea.
Een zegsman van Siemens Nixdorf in Duitsland zegt dat de nieuwe aandeelhouders per land bekijken in welke statutaire vorm Wincor Nixdorf wordt opgericht. Hij sluit niet uit dat de Nederlandse oplossing navolging krijgt en wijst alvast op Finland.
Het Duitse elektronicaconcern meldde vorig jaar november dat het zijn dochteronderneming in het kader van een grootscheepse reorganisatie wilde verzelfstandigen. Het is tevens een voorwaarde van de Europese Commissie voor het laten doorgaan van de fusie tussen de computerproductiebedrijven van Siemens en Fujitsu.  RS

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-29T00:00:00.000Z Rik Sanders