IBM biedt personeel vertrekpremie aan

IBM wil veel functies schrappen door werknemers de mogelijkheid te bieden zich uit te laten kopen. Het bedrijf ontkent dat het gaat om een grootscheepse reorganisatie, maar omschrijft de activiteiten als een 'normaal onderdeel van een veranderende bedrijfsvoering'. Volgens een woordvoerder telt IBM eind dit jaar meer werknemers dan begin 1997 (241.000).

Afhankelijk van het aantal dienstjaren kan een werknemer een vertrekpremie krijgen die varieert van acht weken salaris tot een salaris van een halfjaar, plus een ziektekostenvergoeding en een bedrag van 2500 dollar voor het volgen van om- of bijscholingscursussen. De regeling is vooral bedoeld voor mensen die niet meer kunnen voldoen aan de nieuwe eisen die het bedrijf stelt, aldus IBM. Sommige functies zijn overbodig geworden, omdat de nadruk bij het bedrijf steeds meer op dienstverlenende activiteiten komt te liggen. Daarnaast wil het concern zijn winstgevendheid verhogen. Door personeelsreducties op termijn hoopt het computerbedrijf honderden miljoen guldens te besparen.
Ook in Nederland is het merkbaar dat de dienstverlenende tak belangrijker wordt. Maar hier zal men nauwelijks gebruikmaken van de regeling, verwacht een zegsman. "Wij kunnen dit jaar zeker zo'n driehonderd nieuwe medewerkers gebruiken. In eerste instantie proberen we medewerkers te herplaatsen door middel van scholing. Daarnaast wordt er binnen onze organisatie via 'job rotation' al veel met functies geschoven. Medewerkers zijn daardoor flexibel inzetbaar." RS

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-24T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.