Werklinq in etalage

Uitverkoop automatisering in sociale zekerheid gaat door

Werklinq, het automatiseringsbedrijf voor de arbeidsvoorziening, zoekt een koper. De directie wil een partner met veel commerciële slagkracht. Pink Roccade, Ordina en Cap Gemini Ernst & Young lijken de geschiktste kandidaten vanwege hun ict-ervaring in de sociale zekerheid.

Werklinq is de oude automatiseringsafdeling van Arbeidsvoorziening, de landelijke organisatie die vorig jaar volledig is omgegooid. Naar aanleiding hiervan poogt het it-bedrijf zijn marktpositie in de sector sociale zekerheid en arbeidsbemiddeling uit te bouwen. Werklinq bedient de (voormalige) overheidsinstellingen die uit Arbeidsvoorziening zijn voortgekomen, zoals Arbeidsbureau Nederland, de Centra voor Werk en Inkomen (CWI) en het bemiddelingsbedrijf Kliq. Het richt zijn pijlen nu ook op potentiële nieuwe klanten als gemeentelijke sociale diensten, reïntegratiebedrijven en Arbo-diensten. Het is, na een in 1997 moeizaam verlopen centralisatie, gevestigd in Zoetermeer.

Slagkracht

Volgens een betrokkene meent de directie van Werklinq dat het bedrijf, waar ruim vierhonderd mensen (met een deel inhuur) werken, te klein is om op den duur als dominante ict-speler te overleven. Bovendien is de vroegere interne it-club vooral gericht op activiteiten als beheer en exploitatie. Het is van oudsher gespecialiseerd in het binnen Arbeidsvoorziening beheren van grote administratieve systemen en het grote, gesloten ka-netwerk met twaalfduizend werkplekken op 450 locaties. Werklinq moet het gebrek aan ervaring op het gebied van advies, verkoop en realisatie van ict-oplossingen dus compenseren. Het wil bijvoorbeeld internet-oplossingen aanbieden via het onderdeel E-linq, maar dat moest vanaf eind vorig jaar nog van de grond af aan worden opgebouwd. Met hulp van Cap Gemini Ernst & Young is inmiddels een begin gemaakt: Werklinq heeft voor Kliq het intranet Kliq Plaza gebouwd.
Volgens Eric Fraikin, or-voorzitter van Facent, wordt de kopende partij met name om zijn commerciële slagkracht op de ict-markt uitgekozen, zeker nu de gedwongen winkelnering per 1 januari van dit jaar is opgeheven en de oude onderdelen van de Arbeidsvoorziening meer ruimte hebben om met andere ict-bedrijven in zee te gaan. Fraikin meldt dat de directie, die niet bereikbaar was voor commentaar, momenteel met een aantal partijen in gesprek is. Zij zal voor advies één kandidaat aan de raad voorleggen. Wanneer dat gebeurt en welke partij dat wordt, daar zegt Fraikin geen zicht op te hebben.
Logischerwijs is de overnamekandidaat een ict-bedrijf dat een sterke positie inneemt in de sociale zekerheid. Pink Roccade, Ordina en Cap Gemini beschikken over de beste papieren. Pink Roccade en Ordina namen vorig jaar respectievelijk de it-onderdelen van de ww- en wao-uitvoeringsinstellingen Gak Groep (ASZ) en Relan (Relan ICT) over. Cap Gemini werkt op automatiseringsgebied nauw samen met de SFB Groep, een andere uitvoeringsinstantie. Desgevraagd laat een zegsvrouw van Pink Roccade weten dat haar bedrijf op dit moment naar overname van Werklinq kijkt.

Opdeling Facent

Eind 2000 besloot het kabinet om Arbeidsvoorziening op te delen in diverse organisaties, waaronder Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), het arbeidsbemiddelingbedrijf Kliq en het facilitaire bedrijf Facent. Van deze laatste divisie - het vroegere Arbeidsvoorziening Facilitair Bedrijf - staan de in juli 2000 intern verzelfstandigde onderdelen allemaal op de rol om verkocht te worden. Naast it-tak Werklinq zijn dat Simnet (simulatiebedrijf), Atelier Apeldoorn (beursorganisator), Talenter (trainingsbedrijf) en Locant (gebouwbeheer). Het onderdeel Docuraat (archiefbeheer) is eerder overgegaan naar Arbeidsbureau Nederland.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-10-26T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.