ECL gered van de ondergang

Computerdistributeur ECL start toch door. Nadat talloze bedrijven en investeerders een overname niet aandurfden, dorst het management het aan om met financiële steun en in afgeslankte vorm door te gaan.

De Hoofddorpse computerdistributeur (74 medewerkers, omzet negentig miljoen euro) ging begin oktober failliet. Het lukte curator Dick Winters tijdens de surseance niet een overnemende partij te vinden, ondanks de talloze geïnteresseerde partijen (waaronder durfkapitalisten en automatiseerders die de distributiemarkt op willen). "Men vond het risico te groot. Voor een overname moest toch voor zo'n 2,5 miljoen euro geïnvesteerd worden om een nieuwe voorraad op te bouwen en dat afgezet tegen de lage marges", licht Winters toe.
Na de bankroetverklaring kwam hij toch nog tot een vergelijk voor een doorstart in afgeslankte vorm. Het management van ECL, bestaande uit Tim van Dam en Cor Raven (financieel directeur), kregen daarvoor steun van de investeerders Bob Nijk en Rob Weinen die voor de doorstart de holding 2CL hebben opgericht. Van Dam en Raven nemen tien man personeel mee, alsmede het klantenbestand en de overgebleven voorraad. Over een paar weken kunnen wederverkopers weer hun bestellingen plaatsen bij de ECL-verkopers of via internet. "Uit kostenoverwegingen betrekken we een kantoor in Almere", vertelt commercieel directeur Van Dam. "Het magazijn brengen we in België onder. We zullen een compleet assortiment blijven aanbieden als one-stop-shopping distributeur."
Het tien jaar geleden opgerichte ECL Computers kwam deze zomer in acute liquiditeitsproblemen. Volgens curator Winters kwam dit deels door zaken die een paar jaar terug speelden. Bij de computergroothandel bleven aangroeiende voorraden te lang liggen. Bovendien bleek een aantal oude debiteuren niet over de brug te komen. Toen er eindelijk werd gesaneerd leverde dat in 2002 aanzienlijke verliezen op, maar de financiële lasten bleven hoog. Tot overmaat van ramp overleed deze zomer directeur-oprichter Louwrens Boomsma. Het vertrouwen van financiers in het bedrijf kreeg daardoor opnieuw een knauw. Kredietverstrekkers stelden limieten en uiteindelijk staakte NMB Heller het verstekken van voorschotten op debiteuren. Dat leidde het einde van ECL in.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-15T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.