Microsoft en VS schikken niet

Rechter wijst bemiddelaar aan

De onderhandelingen in de Amerikaanse antitrustzaak tegen Microsoft hebben geen doorbraak opgeleverd vóór het verstrijken van de eerste deadline afgelopen vrijdag. Rechter Colleen Kollar-Kotelly, die Justitie en Microsoft heeft 'veroordeeld' tot een schikkingsmarathon, wijst nu een bemiddelaar aan.

De districtsrechter had de gedwongen onderhandelingen in twee fases opgedeeld: zonder bemiddelaar (op verzoek van beide partijen), en dan mét bemiddelaar. Justitie en Microsoft hebben professor rechten Eric Green van de Boston University voorgedragen voor deze rol.
De tweede fase verloopt op 2 november. Daarna start Kollar-Kotelly de derde ronde in de langlopende rechtszaak. Zij heeft reeds laten weten een strenge rechtsgang te voeren en de breedste strafmaatregelen op te leggen. De derde ronde betreft het bepalen van de strafmaat. Microsoft is in de eerste en tweede ronde achtereenvolgens schuldig en grotendeels schuldig bevonden.
In de eerste ronde had districtsrechter Thomas Penfield Jackson al een bemiddelaar aangesteld, antitrust-rechter Richard Posner. Die gooide op 1 april vorig jaar het bijltje erbij neer. Microsoft en Justitie lagen te ver uiteen en waren te halsstarrig om tot elkaar te komen, aldus Posner.
Bovendien wilden sommige van de achttien staten, die hun rechtszaken hebben gecombineerd met die van Justitie, niet afwijken van het opbreken van Microsoft in twee delen; besturingssystemen en applicaties. Die straf was opgelegd door Jackson, maar is later - in de tweede ronde - door het hoger beroepshof weer geschrapt.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-10-19T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.