WTO keurt exportsubsidie VS af

De World Trade Organisation (WTO) constateert dat een exportsubsidiesysteem van de Verenigde Staten in strijd is met haar regels.

De handelsorganisatie heeft de Amerikaanse regering te verstaan gegeven het systeem voor 1 oktober 2000 op te heffen. Het gaat om fiscale vrijstellingen voor Amerikaanse bedrijven die hun export, of een deel ervan, laten lopen via vestigingen op belastingparadijzen, de zogeheten foreign sales corporations (FSC). De Europese Unie verzocht de WTO in november 1997 een onderzoek in te stellen naar de geldigheid van de regeling.

Oneerlijk

De grootte van de subsidie liep jaarlijks op tot zo'n 2,5 miljard dollar. Het grootste deel van de FCS's is op de Maagdeneilanden gevestigd, gevolg door Barbados en Guam. Pascal Lamy, de nieuwe Europese Handelscommissaris, is opgetogen over de uitspraak van de WTO. Aan het unfair bevoordelen van Amerikaanse producten op niet-Amerikaanse markten is in zijn ogen een einde gekomen. Vooral in het afgelopen decennium maakten steeds meer sectoren, waaronder de software-industrie en de landbouw, gebruik van de regeling, aldus Lamy.
Het is nog onduidelijk welke Amerikaanse IT-bedrijven er profijt van hebben getrokken en voor hoeveel. De Britse nieuwssite The Register spotte een vestiging van Cirrus Logic op Barbados. Volgens het medium noemen bronnen binnen de EU Microsoft één van de grootste profiteurs. Microsoft was niet in de gelegenheid om te reageren.  RS

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-15T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.