Microsoft vraagt uitstel EC-straf

Airbus trekt steun aan Windows-leverancier terug

Microsoft en de branchevereniging Comptia verzoeken het Europese Gerecht van Eerste Aanleg de EC-straf op te schorten gedurende het hoger beroep. Kort voor de hoorzittingen eind vorige week verloor Microsoft de eerder geuite steun van vliegtuigfabrikant Airbus.

De Europese vliegtuigproducent had begin vorige maand een brief ingediend bij de rechtbank waarin het bedrijf stelde minder goed te kunnen innoveren indien Microsoft de voorgestelde straf van de Europese Commissie krijgt opgelegd. Airbus trekt die steunbetuiging nu terug, hoewel het die eerder omschreef als 'slechts een informatie-aanvraag'. De Amerikaanse branchegenoot Boeing is ook gevraagd een steunbrief in te dienen, maar heeft dat nog in overweging.
Tijdens de hoorzittingen eind vorige week vroegen Microsoft en de Comptia (Computer Technology Industry Association) rechter Bo Vesterdorf om uitstel van de EC-strafmaatregelen. Hun argument is dat de gevolgen daarvan niet terug te draaien zijn indien het bedrijf uiteindelijk zou winnen. Dit zou enorme schade betekenen voor Microsoft, de it-industrie en consumenten.
De Windows-producent kwam net voor de hoorzittingen spontaan met de verklaring klaar te staan om een Windows-uitvoering zónder Media Player uit te brengen. Hoofd juridische zaken Brad Smith zegt dat deze productenscheiding enkele miljoenen dollars heeft gekost.

Verzet tegen sancties

Microsoft verzet zich nog wel met hand en tand tegen de overige opgelegde sancties. Die omvatten het delen van api- (application programming interface) en protocol-informatie met concurrenten. Microsoft stelt dat het vrijgeven van deze bedrijfsgeheimen de onderneming onherroepelijke schade zal berokkenen en miljoenen, zo niet miljarden dollars zal kosten.
De EC verklaarde eind vorige week echter dat Microsoft enige tijd terug, vóór het EC-oordeel, in vergaande schikkingspogingen juist akkoord is gegaan met die sancties. Stafdirecteur Cecilio Madero van het EC-mededingingsbureau getuigde vrijdag dat advocaten van het bedrijf tijdens de onderhandelingen hebben toegezegd de technische data onder licentie aan concurrenten te verstrekken.
Verder argumenteert EC-advocaat Walter Moells dat Microsofts recente uitwisselingsovereenkomst met Sun Microsystems het hele argument van onherroepelijke schade onderuit haalt. De twee voormalige aartsvijanden hebben hun vredesakkoord beklonken met een brede technologieuitwisseling. Het eerste resultaat, interoperabiliteitssoftware voor Windows en Active Directory enerzijds en Solaris en Ldap anderzijds, moet komende maand verschijnen.
Rechter Bo Vesterdorf wil een jarenlange beroepsprocedure voorkomen en maant beide partijen te komen tot een schikking. Daarbij vraagt hij de EC een straf te overwegen die Microsofts intellectuele eigendom niet schendt. De magistraat heeft Microsoft-topjurist Smith echter laten toegeven dat het bedrijf bij de eerdere schikkingspogingen inderdaad bereid was vérder te gaan met bepaalde concessies. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-08T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.