Domus binnenkort in Amerikaanse handen

Softkey biedt breed distributiekanaal

= DIEMEN - Domus Software, marktleider in Nederlandstalige software beneden de 100 gulden, wordt overgenomen door Softkey International. Het snelgroeiende Diemense softwarebedrijf dat zich richtte op de particuliere PC-bezitter, denkt hiermee een bredere financiële basis te krijgen.

Het aan de Amerikaanse Nasdaq-beurs genoteerde Softkey behoort tot de grootste onafhankelijke fabrikanten van consumentensoftware. Vorig jaar werd een omzet van 167 miljoen dollar behaald. Softkey heeft ongeveer negenhonderd man personeel en verkoopt zijn produkten in meer dan tachtig landen. Volgens cijfers van PC Data was Softkey in 1995 in verkochte aantallen gemeten de grootste fabrikant van consumentensoftware op CD-Rom. Maar in geldomzet gemeten staat Microsoft op dit gebied aan de top.
Softkey heeft de afgelopen tijd verschillende branchegenoten in Europa overgenomen, waaronder het Duitse Tewi Verlag, Edusoft en Personalsoft in Frankrijk. Ook in Nederland werd een sterke partij gezocht. Softkey krijgt via Domus een goed distributiekanaal met meer dan 1200 verkooppunten in handen. Domus heeft sinds de oprichting in 1991 een snelle expansie doorgemaakt.

Beleggingssoftware

Het bedrijf ontwikkelt, vertaalt, produceert en distribueert software voor de consumentenmarkt. Een eigen ontwikkeling betreft de financiële software voor particulieren. Naast een breed assortiment beleggingssoftware is in 1994 Domus Thuisbankier op de markt gebracht. Hiermee wordt ingespeeld op de telebankfaciliteiten van verschillende banken. Eveneens zelf ontwikkeld is de culinaire software van Domus.
Verder beweegt Domus zich in de markt voor onderhoudende educatieve software voor kinderen (edutainment). Op dit terrein wil men verder groeien. Daarnaast vertaalt Domus produkten van Data Becker, de Duitse marktleider. Ongeveer driekwart van de omzet komt uit deze vertaalde produkten.

Handjevol

Met Softkey als volledige aandeelhouder achter zich probeert Domus ook internationaal de vleugels uit te slaan. Nieuwe produkten worden geschikt gemaakt voor buitenlandse markten. Vanuit Nederland met het beperkte taalgebied is het moeilijker over de grens succes te hebben dan andersom. Domus gelooft dat een zekere omvang nodig is om in deze sterk concurrerende markt te kunnen overleven. De verwachting is dat voor het jaar 2000 nog maar een handjevol software-ondernemingen zal zijn overgebleven. Alleen in de niche-markten is plaats voor kleinere bedrijven, zo verwacht de Domus-directie.
Domus was tot voor de overname eigendom van ir Oscar van Dijk, zijn broer Johan van Dijk en hun zwager Martin Berends. Oscar van Dijk is afkomstig van Philips. Johan van Dijk, de commerciële man van Domus, werkte voorheen bij computerboeken-uitgeverij GW Boeken. Martin Berends was systeemanalist bij de NMB. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-10-11T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.