Volkswagen wil van it-divisie af

Volkswagen wil zijn it-bedrijf Gedas afsplitsen. Daarvoor staan alle opties open, zoals verzelfstandiging of een beursgang, maar volgens het Franse zakenblad Les Echos is een veiling het aantrekkelijkst.

De belangstelling hiervoor is naar verwachting groot, omdat met een aankoop van Gedas - omzet: 567 miljoen euro; aantal medewerkers: ruim 4900 - de positie op de Duitse it-markt aanzienlijk kan worden versterkt.
Gedas (GEsellschaft für technische DAtaverarbeitung und Systeme) werd in 1983 opgericht. Doel was de overcapaciteit van de grote rekencentra van Volkswagen via een aparte it-organisatie te verkopen aan de externe markt, vertelde een woordvoerder in 2002 aan Computable. Die doelstelling is slechts gedeeltelijk geslaagd: tweederde van de omzet van het Berlijnse Gedas komt van het Volkswagen-concern. Niet VW-klanten zijn onder andere Deutsche Bahn, Commerzbank en Johnson Controls.
Gedas levert advisering, systeemintegratie en uitbestedingsdiensten. Het systeemhuis is sterk in het installeren en onderhouden van erp-, plm- en cad-systemen. Ook heeft het een eigen autodealerapplicatie ontwikkeld, gebruikt door zo'n vierduizend autoverkopers. Grote afzetlanden zijn Duitsland en Spanje, waar respectievelijk 29 en 25 procent van de revenuen vandaan komen. Ook Mexico, met een grote VW-fabriek voor de productie in Noord-Amerika, is belangrijk.
Het Volkswagen-concern is in korte tijd de derde automobielproducent die zijn it de deur uit doet. Eerder dit jaar besteedde Renault zijn automatisering uit aan HP, CSC en Atos Origin en verwierf IBM de gehele controle over de it-operaties van Fiat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-14T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.