'Wij willen meer uit software halen'

Sun

Een opvallende daler in de Computable 100 is Sun Microsystems. Het bedrijf verhuisde van plaats 35 naar 40. De omzet kelderde in 2003 met 23,5 procent, hoewel dit al een verbetering is ten opzichte van het omzetverlies van 36 procent in het jaar ervoor. Ook de winstcijfers kleurden het afgelopen jaar wederom rood.

Toch is de Nederlandse algemeen directeur Martin te Dorsthorst positief. "Wij hebben er het volste vertrouwen in dat we de dalperiode achter ons hebben. We groeien in aantallen, in marktaandeel, maar we moeten nog wel groeien in winstgevendheid. Waarom dat achterblijft? Omdat wij heel veel van die standaard server blades verkopen. Daar is de marge laag. We willen meer uit onze software gaan halen. Met software heb je nog wel onderscheidend vermogen en daarmee kun je meer marge maken. Daarom is software voor ons erg belangrijk."
Om de negatieve tendens om te buigen, stapt Sun momenteel over op een nieuw softwaremodel dat veel weg heeft van het businessmodel dat gebruikelijk is bij mobiele telefonie. Als je voor het gebruik van software een abonnement afsluit voor een bepaalde periode, wordt de hardware er gratis bijgeleverd. "Het is voor ons een manier om ons te onderscheiden in de markt", zegt Te Dorsthorst. "Op korte termijn zal dit model ons geld kosten. Als wij die spullen gratis gaan weggeven, dan zullen we het toch eerst zelf moeten kopen en maken. Dat moeten we nu gaan voorfinancieren. Op de lange termijn zorgt het echter voor meer continuïteit. Het is voorspelbaar voor de klant wat betreft uitgaven en voor ons wat betreft inkomsten."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-08T00:00:00.000Z Koen Stegeman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.