Compaq versterkt oorlogskas

Computerfabrikant Compaq lijkt zich op te maken voor een nieuwe overname. Het bedrijf heeft voor vier miljard dollar kredietruimte geschapen bij een syndicaat van 49 banken. Compaq, dat na de overeenkomst bij monde van financieel directeur Earl Mason zei nu de "sterkste balans in de industrie" te hebben, beweert het geld te reserveren voor "algemene doeleinden". Analisten menen echter dat het bedrag alleen bedoeld kan zijn voor een toekomstige overname. Compaq heeft al bijna 10 miljard dollar aan bezittingen, waaronder ruim 5 miljard aan kasgeld en korte-termijninvesteringen.

De honger naar versterkingen lijkt bij de PC-gigant niet te stillen. Eind juni trok Compaq 3,1 miljard uit voor de overname van Tandem, waarmee het zich een plek op de zakelijke markt van grote systemen verwierf. Een poging van Compaq om PC-producent Gateway 2000 voor ruwweg 7 miljard dollar over te nemen strandde echter midden april. Met Gateway hoopte Compaq de strijd met aartsrivaal Dell te beslechten. Net als Dell staat Gateway bekend om de rechtstreekse levering van PC's, waar geen dealer aan te pas komt. Compaq streeft eveneens naar een built-to-order systeem, waardoor het zijn PC's sneller uit de fabrieken kan laten rollen en minder voorraden hoeft aan te houden. SJ

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-03T00:00:00.000Z Stan de Jong
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.