In de startblokken (Marco van der Hoeven)

Een van de opvallendste gegevens uit de Computable 100 editie 2003 is de radicale reductie van personeelskosten bij de grootste technologiebedrijven en het onmiddellijke effect dat dit heeft gehad op het resultaat. Per saldo is het aantal werknemers in de Computable 100 vergeleken met 2002 met 9,6 procent afgenomen. Terwijl de totale omzet met 7,9 procent is gedaald, is over de gehele lijst de winstgevendheid, hoewel in absolute cijfers per saldo negatief, met 18 procent toegenomen.

Hiermee heeft de ict-top een goede uitgangspositie voor verder herstel. Het gemiddelde zegt echter weinig over de individuele bedrijven. Niet overal verdwijnen banen; er zijn ondernemingen die tegen de verdrukking in onverminderd in personeelsaantal groeien. Dit geldt bijvoorbeeld voor Microsoft, dat samen met Computer Associates de lijst van ondernemingen met de grootste winstmarge aanvoert. Atos Origin heeft er, vooral door acquisities, de meeste medewerkers bij gekregen. De recente aankoop van Schlumberger zal in de volgende editie van de Computable 100 zijn invloed doen gelden.
Deze eerste stappen op weg naar herstel hebben een zware tol geëist. Een reductie in personeel van 9,6 procent betekent dat bijna een op de tien werknemers die vorig jaar bij een Computable 100-bedrijf werkte daar nu weg is. Het is te hopen dat veel van die professionele ict'ers in de volgende editie van de Computable 100 hun weg naar een van de krachtigste ict-bedrijven hebben teruggevonden.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-10-03T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.