ASML klimt op door aankoop SVG

ASML, fabrikant van chipproductie-apparatuur uit Veldhoven, werkt zich op in de wereldwijde halfgeleidermarkt door de overname van concurrent Silicon Valley Group (SVG). Die onderneming ziet de helft van zijn omzet komen van PC-processorproducent Intel naast een aanzienlijk deel van chipfabrikant Toshiba.

ASML heeft via deze overname dus enkele grote, nieuwe klanten gewonnen. Het belangrijkste is echter de stevige voet aan de grond die het Nederlandse bedrijf hiermee verkrijgt op zowel Amerikaanse als Aziatische bodem. Het Japanse Nikon, de voornaamste concurrent van ASML, krijgt dus niet alleen meer tegenwind in de VS, maar ook in de thuismarkt.

Gretig

De overname van SVG heeft een waarde van 1,8 miljard euro, uit te betalen in aandelen. Deze som vertegenwoordigt een meerwaarde van maar liefst 58 procent, wat de gretigheid aangeeft waarmee ASML marktuitbreiding nastreeft. Aandeelhouders en investeerders achtten het totaalbedrag echter te hoog; de aandelenkoers van de overnemer daalde direct na de aankondiging met 5,1 procent.
Directeur Doug Dunn van ASML wuift deze kritiek op de aankoop terzijde met de mededeling dat het ingelijfde SVG direct zal bijdragen aan de winst van zijn onderneming. Momenteel is 35 procent van ASML's omzet is afkomstig uit de VS, 27 procent uit Korea en 24 procent uit Taiwan. SVG is voor 68 procent van zijn inkomsten afhankelijk van de VS, de rest komt uit Azië.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-06T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.