Sanjay Kumar verdacht van verduistering en oplichting

Ex-ceo CA: 'Ik ben onschuldig'

Twee voormalig directieleden van Computer Associates worden verdacht van fraude, samenzwering en het tegenwerken van de rechterlijke macht. Het gaat om ex-ceo Sanjay Kumar en Stephen Richards, destijds verantwoordelijk voor de wereldwijde verkoop.

Computer Associates heeft zich verantwoordelijk gesteld voor de vergrijpen van de ex-medewerkers en betaalt de komende maanden ter compensatie in drie termijnen 225 miljoen dollar terug aan aandeelhouders. Daarmee hoopt het ook vervolging van het bedrijf zelf te voorkomen.
Volgens de aanklacht hebben Kumar en Richards in het fiscale boekjaar 2000, in samenwerking met anderen, deelgenomen aan 'systematisch en bedrijfsbrede praktijken' waarbij nog niet getekende contracten wel als zodanig in de boeken werden bijgeschreven, dan wel gesloten overeenkomsten werden geantedateerd om zo de kwartaalcijfers op te fleuren. Het zou gaan om 2,2 miljard dollar aan voortijdig bijgeschreven inkomsten.

Onschuldig

Tijdens de ondervraging in de rechtszaal vorige week donderdag, pleitte Kumar onschuldig te zijn. Hij ontkende iets fout te hebben gedaan en verwacht vrijgesproken te worden van alle aanklachten. Ook Richards bepleitte zijn onschuld voor districtsrechter Leo Glasser. Beide mannen kregen een borgsom van vijf miljoen dollar opgelegd, moesten hun paspoorten inleveren en mogen voorlopig alleen binnen de Verenigde Staten reizen. Op 23 november worden zij weer in de rechtbank verwacht.
De huidige voorzitter van de raad van bestuur van CA, Lewis Ranieri, liet weten dat de praktijken waar zijn voormalige topmannen van beschuldigd worden, niet worden getolereerd binnen zijn bedrijf. "We steunen de pogingen van de overheid om de verantwoordelijke partijen voor het gerecht te brengen", zei Ranieri.
De omvang van de fraude kwam eind april aan het licht toen het softwarebedrijf herziene cijfers voor de fiscale jaren 2000 en 2001 bij beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission) indiende. De aanklacht tegen Kumar en Richards werden pas bekend nadat het bedrijf ingestemd had met de compensatieregeling voor de aandeelhouders.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-01T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.