Mind IT verder als Fdtg

Doorstart moet twee miljoen aan schuldeisers betalen

Rob Ruiten en Addie Wormgoor zijn terug bij af. Vier jaar geleden verlieten ze Randstad om een it-opleidingsbedrijf te starten. Een dotcomdroom later staat het tweetal opnieuw aan het hoofd van een beginnend it-opleidingsbedrijf: de doorstart van Mind IT, de uit veertig werknemers bestaande First Dutch Training Group.

Voorlopig werkt Fdtg voor de schuldeisers van de failliet verklaarde voorganger Mind IT. Van de vijftien miljoen gulden schuld waarmee dat over de kop ging, moet Fdtg er volgens Ruiten dik twee miljoen terugbetalen om de schuldeisers enigszins te geven waar ze recht op hebben. "Voor mij is het belangrijkste dat het bedrijf doorstart, mensen hun baan houden en de schuldeisers worden betaald.''
De dertig werknemers van Mind IT, Lustrare en Novice die niet mee kunnen, worden ontslagen. Wel vervalt daarbij goeddeels het concurrentiebeding; ze mogen alleen niet voor voormalige Mind IT-klanten werken. "De tijd van het beroepsverbod is immers voorbij'', aldus de Haagse advocaat M.C. Udink, die als curator het faillissement van Mind IT afwikkelt en bij Fdtg voorlopig aan de touwtjes trekt.

Gordiaanse knoop

Het touwtrekken rond de voormalige Lan Alyst Group gaat door, met als strijdende partijen zakenman Harry van Achteren, die begin juni de groep overnam, en curator Udink. De laatste probeert de Gordiaanse knoop van bv's te ontwarren die de afwikkeling van alle faillissementen met zich meebrengt. De inzet is groot: wie draait op voor de schuld van meer dan veertig miljoen gulden die uiteindelijk is overgebleven, Van Achteren of de schuldeisers van de Lan Alyst Group?
Na drie turbulente maanden is van de vier bedrijven met 350 mensen in dienst alleen doorstart Fdtg over. Voor de directeuren Ruiten en Wormgoor is er een belangrijk verschil met Mind IT: daar waren ze eigen baas, nu is er een stichtingsbestuur van twee mensen dat hen kan ontslaan wanneer ze niet functioneren. Een van die bestuurders is aangewezen door Udink, en die heeft bij verschil van mening in het stichtingsbestuur de beslissende stem.
Udink wikkelt ook het faillissement af van Melridge Detachering, de officieuze voortzetting van it-detacheerder Lan Alyst. Toen Van Achteren met zijn investeringsmaatschappij Melridge de Lan Alyst Group overnam, werd een kleine zestig man 'achtergelaten' in Lan Alyst. Zij zouden worden ontslagen. Van Achteren zou 7,5 miljoen gulden in het bedrijf storten voor een regeling met de schuldeisers en een afvloeiingsregeling. Dit heeft hij echter nimmer gedaan.

Voor nop

Aan de doorstart van Mind IT zaten de nodige haken en ogen. Volgens Verhoosel was Melridge ook in de markt om Mind IT door te starten, maar heeft Udink nooit op het bod gereageerd. Udink noemt het aanbod een 'moedwillige vertragingstactiek, bedoeld om de doorstart te laten mislukken. Daar zou Van Achteren wel bij varen. Hij werkt aan oprichting van Melridge Opleidingen. Dat zou, net als Melridge Detachering bij Lan Alyst, een officieuze doorstart worden van Mind IT.
Verhoosel geeft toe dat hij al Mind IT'ers benaderde met de mededeling dat dit bedrijf failliet zou gaan en het aanbod bij Melridge Opleidingen te werken. Die werving bemoeilijkte de doorstart van Fdtg ernstig.
Vorige week is een Fdtg-cursusleider de toegang geweigerd tot het Melridge-kantoor in Capelle aan den IJssel waar een cursus zou worden gegeven. De deelnemers kwamen voor nop en kregen bovendien pamfletten met het aanbod de cursussen te laten verzorgen door Melridge Opleidingen.
Bij het kort geding dat Fdtg meteen aanspande, heeft Van Achteren beloofd dat Melridge Opleidingen direct de werving stopt. Udink is daar tevreden mee, maar daarmee is Van Achteren niet van hem af. Udink, naar eigen zeggen vooral ingehuurd bij faillissementen met een luchtje: "Ik sta bekend als iemand die niet voor de poes is. Dat is bij de heer Van Achteren misschien nog niet bekend, maar daar komt hij nog wel achter."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-10-05T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.