Na overname Schlumberger Sema wacht voor Atos Origin alleen nog Duitse markt

Olympische deelname verzekerd

Automatiseerder Schlumberger Sema is in Nederland een onbekende grootheid. Meest aansprekend project: het regelen van de ict bij de Olympische winter- en zomerspelen tussen 2002 en 2008.

Wilbert Kieboom, algemeen directeur Atos Origin Nederland, verheugt zich over deze olympische deelname. "Ik heb onlangs een video gezien over hun verrichtingen bij de Olympische winterspelen in Salt Lake City in 2002. Daar gaan we nog mooie dingen van zien volgend jaar in Athene." In Nederland zelf zullen zo'n dertig medewerkers overstappen naar Atos Origin.

Schlumberger houdt uitverkoop
Schlumberger wil ook af van een aantal andere ict-activiteiten. De opvallendste is de chipkaartdivisie, waartoe ook de begin 2001 overgenomen smartcard- en betaalterminaltak van Bull behoort. De divisie, met 4500 medewerkers, krijgt een andere naam - Axalto - en wordt verkocht of naar de beurs gebracht. Ook de Sema-activiteiten die Atos Origin niet koopt, waaronder telecomsoftware, bedrijfscontinuïteitsdiensten en de Zweedse databasefirma Infodata, worden afgestoten.
De Sema Group ontstond in 1988 na een fusie van het Franse bedrijf Sema Metra en de Britse Cap Group die beide rond 1960 werden opgericht: Sema (Société d'Economie et de Mathématiques Appliquées) in 1958; Cap (Computer Analysts and Programmers Group) vier jaar later. De automatiseerder is sterk aanwezig in de financiële wereld, de telecom, de overheid en de zorgsector. De top 15 van grootste klanten is goed voor 34 procent van de omzet; een gezonde spreiding, aldus Kieboom (bij Atos Origin ligt dat percentage op 47 procent).
  
IBM gebruikte het Indiase hockeyteam in 2000 in zijn advertentiecampagne rond de Spelen in Sydney. Het waren de laatste Spelen voor IBM; Sema mocht aan de hand van Big Blue proefdraaien in Australië.
Vanaf 2000 begon Sema te kwakkelen. De te dure aankoop van het Amerikaanse LHS hing als een molensteen om de nek van het bedrijf. In 2001 werd Sema zelf overgenomen voor 5,2 miljard dollar door het Amerikaanse Schlumberger. Het technologieconcern met automatiseringsaspiraties verkeek zich eveneens op de inzakkende ict-markt. De acquisitie draaide uit op een fiasco, waarna Schlumberger besloot zich weer toe te leggen op zijn kernactiviteiten - diensten aan de olie- en energiesector - en Sema in de etalage zette.

Reorganisatie Sema

"Wij nemen op it-gebied alles over van Schlumberger, behalve de aan olie- en gas gerelateerde activiteiten en de telecomsoftware. Voor alle duidelijkheid: de smartcarddivisie was geen onderwerp van gesprek", zegt Kieboom. De nieuwe combinatie Atos Origin/Sema heeft een omzet van 5,6 miljard euro en 50.000 werknemers. Voor het Frans-Nederlandse Atos Origin betekent de inlijving van Sema de gewenste versterking van de marktpositie in Groot-Brittannië, Italië, Spanje, België alsmede de Verenigde Staten, en zorgt het voor de koppositie in Frankrijk. Volgens Kieboom zoekt zijn bedrijf nog naar een goede overnamekandidaat in Duitsland.
Daarnaast krijgt Atos Origin een bruidsschat mee van 700 miljoen euro aan opdrachten voor it-diensten - onder andere desktop-beheer - die het mag verlenen aan de oude moedermaatschappij.
De door Schlumberger ingezette reorganisatie van Sema gaat overigens gewoon door, laat Kieboom weten. Hij verwacht bovendien dat er nog een aantal niet-kernactiviteiten wordt afgestoten. Dit alles moet binnen twee jaar leiden tot een jaarlijkse besparing van tweehonderd miljoen euro.
Atos Origin betaalt vierhonderd miljoen euro in contanten aan Schlumberger. Daarnaast vindt een aandelenruil plaats, waardoor het Amerikaanse bedrijf een belang van 28,9 procent in de automatiseerder verwerft. Schlumberger zal dit belang terugbrengen tot 19 procent. Ex-Originmoeder Philips houdt na de transactie, die uiterlijk 1 januari 2004 moet zijn bekrachtigd, een belang over van 32 procent (was 44,7).< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-26T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.