'Wij hebben een kado voor het mkb'

Niet iedereen overtuigd van noodzaak tot innoveren

Jan Terlouw is sinds de oprichting van Syntens voorzitter van de raad van toezicht van de organisatie.

  
Jan Terlouw, voorzitter van de raad van toezicht van Syntens: "De situatie van het mkb verbetert, maar langzaam. Het is een lastig product dat wij aan de man brengen."
"Ik was tot 1971 natuurkundige en werkte onder meer in het FOM-Instituut voor Plasmafysica als leider van een researchwerkgroep op het gebied van thermonucleair onderzoek. Vervolgens ben ik in de Tweede Kamer gekomen en heb me gestort op economie, financiën en milieubeleid. Ik ben zeer gegrepen door de noodzaak tot innoveren in de zeventiger jaren. Ik heb bijna tien jaar lang geen debat voorbij laten gaan zonder aan te dringen op meer aandacht voor innovatie. Tijdens mijn ambtstermijn als minister van Economische Zaken heb ik ook een aantal zaken in gang gezet om innovatie te bevorderen."

Fusie

"Het was een wens van het ministerie van Economische Zaken dat het voorlichtingsdeel van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf zou fuseren met het Innovatie Centrum Netwerk Nederland, waar ik destijds voorzitter van was. Die fusie was een lastig proces, omdat er een aanzienlijke mate van beslissingsbevoegdheid bij de verschillende vestigingen was en die moest worden verminderd. Het moest een meer centraal geleide organisatie worden en twee bedrijfsculturen moesten worden samengesmolten tot één. Het was een moeizaam proces, maar wel interessant."
"De toenmalige minster van Economische Zaken, Hans Wijers, wilde op twee manieren invloed op Syntens kunnen uitoefenen. Hij wilde de voorzitter benoemen en ontslaan en hij heeft de budgetkraan. Tot op de dag van vandaag opereert de minister van EZ zo."
"Binnen Syntens is ict zeer belangrijk. De informatie- en communicatietechnologie wordt vaak bestempeld als nieuwe economie, alsof daar andere wetten zouden gelden dan in de oude economie. Wie de basisprincipes van de ons bekende economie negeert, zoals de balans tussen een aanbod- een vraaggestuurde productie, gaat op den duur in de fout. Ict is nog veel te weinig doorgedrongen bij het mkb. Het betekent dat de hele wereld je markt wordt, wat een impuls geeft aan de arbeidsverdeling. Arbeidsverdeling is een van de twee grote pijlers onder de welvaart, de andere is wetenschap en technologie. Als ook gekeken wordt naar de effecten en problemen die een toename van arbeidsverdeling kan veroorzaken, is ict een motor voor een enorme economische activiteit. Zoals gezegd heeft het mkb daar veel te weinig deel aan. Syntens is ervoor om dat te verbeteren."

Kadootje

"De situatie van het mkb verbetert, maar langzaam. Het is een lastig product dat wij aan de man brengen. Eigenlijk is het eigenaardig. Wij hebben een kado voor het mkb: je kunt zestien uur gratis advies krijgen over hoe je bijvoorbeeld ict in je onderneming kunt gebruiken. Hoe krijg je ondernemers zo ver dat ze dat kado aanvaarden? Je zou zeggen dat het simpel is: we hebben een kado voor je, aanvaard het, het is goed voor je. Nee, zo simpel is het leven niet. Niet iedereen is ervan overtuigd dat innovatie voor hem belangrijk is. In goede tijden kan ik me dat voorstellen, maar in slechte tijden, als goed ondernemerschap zich echt kan bewijzen, niet."
De termijn van Terlouw als voorzitter van Syntens is bijna voorbij. Hij maakt niet de indruk de nachtjes te tellen. "Ik heb geen haast om weg te gaan. Het bestuur lijkt het niet zo nodig te vinden dat ik opstap. Ik heb nog aardig veel fut, ik vind het een prachtige organisatie."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-26T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.