HDS en HP presenteren elk opslag

Bovenlimiet opgeschort naar 32 petabyte

HDS en Hewlett-Packard hebben vorige week ieder voor zich opslagaankondigingen gedaan. Het nieuws van de twee bedrijven is echter wel verbonden; zo gebruikt HP van HDS diens nieuwe generatie Lightning-opslagsystemen met een bovengrens van 32 petabyte.

  
Onderzoeksbureau Gartner stelt zijn verwachtingen voor de opslagmarkt naar beneden bij. Dit ondanks het feit dat de verkoop van externe raid-opslag in het tweede kwartaal dit jaar groeide naar 3,23 miljard dollar. Dat is een stijging van 5,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Gartner voorziet voor dit jaar een totale omzet uit deze opslagmarkt van 13,8 miljard dollar. Eerder voorzag het onderzoeksbureau nog 13,9 miljard. De bijstelling komt ten dele voort uit de tegenvallende resultaten van HP, verklaart analist Roger Cox van Gartner. HP boekte in het tweede kwartaal een omzet van 532,5 miljoen dollar uit externe opslag. Dat is een daling van bijna 9 procent ten opzichte van een jaar eerder. In datzelfde tijdsbestek is die totale markt 5 procent gegroeid, naar 3,2 miljard dollar omzet.
Hitachi Data Sytems (HDS) onthulde begin vorige week de derde generatie Lightning-systemen, genaamd Tagmastore Universal Storage Platform. Daarmee wil het concurrenten EMC en IBM voorbijstreven aan de bovenkant van de bedrijfsmarkt. De Tagmastore-hardware staat tegenover de matrix-gebaseerde DMX-opslagsystemen van EMC en de Shark-lijn opslagmachines van IBM.
Een van de doorbraken van HDS is het vergrote opslaggebied van maximaal 32 petabyte. Dit betreft echter een virtueel gebied dat bestaat uit meerdere opslagapparaten. Hierbij is ten hoogste 332 terabyte als interne glasvezel-schijven te gebruiken, de rest is externe glasvezel-opslag. HDS benadrukt ook de virtualisatie-mogelijkheden van Tagmastore, waarmee klanten ook bestaande opslagsystemen zouden kunnen opnemen in het virtuele opslaggebied.

Herhalingsoefening

HP kwam vorige week ook met aankondigingen op het gebied van opslag. Dit deed de computerproducent deels in reactie op tegenvallende verkoopcijfers, sombere prognoses van onderzoeksbureaus en rumoer rondom ontslagen topmensen. Die zijn de laan uitgestuurd vanwege die tegenvallende verkoop, met name op servergebied. "Het blijkt duidelijk uit de financiële prestaties in ons derde kwartaal dat onze uitvoering (execution) de afgelopen tijd niet is bijgebleven bij onze ambities", verklaart president Carly Fiorina de ophef.
In zijn aankondiging zette HP de plannen voor opslaggrids uiteen. Die zijn gebaseerd op riss (reference information storage system), dat begin mei dit jaar werd onthuld op de Ensa@work-beurs in München. "We hebben dit inderdaad al in Europa gedaan, maar wat we daar hebben onthuld is niet zo goed overgekomen als wij hadden gedacht", verklaart marketing-topvrouw Michelle Weiss de herhalingsoefening van vorige week.
Het riss is in wezen een cluster van Proliant-servers, met elk veel lokale opslag, die zijn verenigd in een opslaggebied. Oorspronkelijk was dat vier terabyte, maar HP biedt nu ook een configuratie met 'slechts' één terabyte. De leverancier benadrukt vooral de zoekmogelijkheden van deze opstelling.

OEM

Daarnaast was er het nieuws van de HDS-aankondiging aangezien HP wederverkoper is van die opslagsystemen. Serverproducent Sun Microsystems levert ook HDS-hardware, maar dan via zijn oplossingen-partners. HP laat zich er echter op voorstaan dat het meer heeft dan alleen een oem-relatie; het heeft ook ontwikkel- en aanpassingsrechten, mede dankzij een relatie met HDS-moeder Hitachi. HP neemt de nieuwe Tagmastore-opslagsystemen onder de naam Storageworks XP12000 op in zijn aanbod.
Die machine is schaalbaar van negen harde schijven met een totale capaciteit van één terabyte tot aan de interne grens van 332 terabyte met ruim duizend harde schijven. Voor dat maximum zijn 300 GB-schijven nodig, die begin volgend jaar op de markt komen. HP kondigde ook ondersteuning aan van zijn fouttolerante Nonstop-servers (van oorsprong Tandem) voor de gehele Storageworks XP-reeks, waaronder ook de XP128 en XP1024. Het nieuwe topmodel XP12000 wordt in de eerste helft van komend jaar toegevoegd.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-24T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.