Computer kan 100 maal sneller

De Rijksuniversiteit Groningen zegt een doorbraak te hebben bereikt bij het verwerken van gegevens op een computer. Dit zou honderd keer zo snel kunnen als nu. Hoewel de vinding nog lang niet toepasbaar is, gelooft de universiteit aan het begin te staan van een bijzonder veelbelovende ontwikkeling.

De 27-jarige onderzoekster H. Huck heeft een molecuul ontwikkeld, die is te gebruiken als schakelaar voor een nul- of een-toestand. Momenteel brengen elektrische pulsen deze schakelingen tot stand in chips. Moleculen kunnen dat onder invloed van licht aanzienlijk sneller. Dit betekent dat de overdracht van informatie ook veel vlotter kan.
Huck promoveerde vorige week vrijdag aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Centraal in haar proefschrift staan chiroptische moleculaire schakelaars. Deze bieden mogelijkheden om lcd-apparatuur volledig optisch aan te sturen. Huck studeerde scheikunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Ze deed haar promotie-onderzoek bij de Vakgroep Organische en moleculair anorganische chemue van de RUG. Het onderzoek werd gefinancierd door de Stichting Technische Wetenschappen van NWO. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-26T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.