Op zoek naar kopers innovatie

Weinig ict-vindingen op veiling Rotterdam

De innovatieveiling in Rotterdam bracht weinig nieuwe ict-innovaties. "Waarschijnlijk zijn ict-uitvinders moeilijk te benaderen", zegt veilingbedenker Mario van Unen.

Rotterdam hield de innovatieveiling dit jaar voor het eerst. Op de begane grond van het World Trade Center was er een hoek ingericht waar uitvinders hun spullen aanprezen. Het krioelde er van de Willie Wortels in ribjasjes en zakenmensen in pak.
Uitvinders hebben vaak moeite om hun product aan de man te brengen. "Doel van de veiling is daarom om het mkb met uitvinders in contact te brengen", zegt Van Unen. Er worden 79 innovaties geveild. Er wordt geboden op een gesprek met de uitvinders en makers van het product. De uitvinder ziet hier niets van terug, want de opbrengst van de veiling is voor Stichting Doe Een Wens.
De innovatieveiling laat allerlei uitvindingen zien. "Omdat het de eerste keer was, wilden we het aanbod graag breed houden", zegt Van Unen. Toch laat de veiling maar weinig ict-innovaties zien. "Ik denk dat dat komt omdat ict-uitvinders moeilijk te benaderen zijn. Waarschijnlijk zijn zij nog niet zo georganiseerd", denkt Van Unen.
Lex van Essen, Hoofd Communicatie van het Telematica Instituut, probeert samen met zijn collega Mark van Setten een partner te vinden die hun TV Recommender Systeem wil distribueren. Ze vinden de veiling een goed initiatief. "We hebben nog een hoop van dit soort vindingen in de la liggen. Zo is het mogelijk om ze aan de man te brengen", zegt Van Essen.
Het TV Recommender Systeem combineert verschillende voorspeltechnieken. "Hierdoor wordt de kwaliteit van de voorspellingen hoger", zegt Van Essen. Het systeem is niet alleen bedoeld als persoonlijke tv-gids. "Het is ook te gebruiken in toeristische applicaties. Dan kunnen we bijvoorbeeld voorspellen welk museum voor iemand interessant kan zijn", zegt Van Setten. De twee mannen hebben nog geen potentiële kopers ontmoet. "Maar misschien is dat juist de veilingtechniek", denkt Van Essen. De veiling veilt verder nog een energy keeper voor de pc, een systeem dat controleert of de ogen niet dichtvallen tijdens het rijden, een slimme privacy-camera en een rsi-vrije muis. Toch is de laatste uitvinding niet te zien op de veiling. De maker is te bang dat zijn idee gestolen wordt. Uitvinder Omar Jaajouai kent dat probleem ook. Zijn uitvinding, waarmee door middel van zwaartekracht energie opgewekt kan worden, is ook niet op de veiling te zien. Jaajouai zit tussen het publiek. Hij heeft nog geen octrooi aangevraagd voor zijn product en mag zijn product daarom niet veilen.
Ondanks de geringe aandacht van bieders is er toch interesse voor het TV Recommender Systeem. Coen van Duiven betaalt 110 euro voor een gesprek met de makers. "Hier heb ik al maanden op zitten wachten", vertelt Van Duiven een beetje sarcastisch. Toch is hij zeker wel een serieuze bieder. "Het is bijvoorbeeld te gebruiken in een slimme dvd-recorder."
Van Duiven is niet de enige bieder. Er worden uiteindelijk 28 uitvinders in contact gebracht met een koper, terwijl het doel was om tien combinaties te creëren. De veiling is een succes, vindt de Rotterdamse wethouder Wim van Sluis. Hij pleit daarom om het evenement twee keer per jaar te houden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-30T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.