'High tech'-trots Italië Olivetti aan rand afgrond

MILAAN - Donkere wolken blijven zich boven Olivetti opstapelen. Afgelopen maandag werd bekend dat topman Francesco Caio zich tegenover de justitiële autoriteiten moet verantwoorden over de gerapporteerde halfjaar-resultaten. Caio die nog maar elf weken het 'genoegen' mag smaken Olivetti te leiden, wordt aan een gerechtelijk verhoor onderworpen in het kader van een vooronderzoek.

Justitie wil het fijne weten van de cijfers die Olivetti over de eerste zes maanden van dit jaar heeft gepubliceerd. Justitie ziet daartoe aanleiding na een diepgaand gesprek met Renzo Francesconi. Deze voormalige directeur-generaal van Olivetti was tot zijn aftreden een paar weken geleden belast met de financiën en de controle op de cijfers. Francesconi die dus dicht bij het vuur stond, sprak zijn openlijke twijfels uit over de juistheid van de cijfers.

Koersval

Het vooronderzoek van Justitie leidde begin deze week een nieuwe koersval van de aandelen Olivetti in. Het vertrouwen in - wat eens de 'high tech'-trots van Italië was - holt achteruit. De stemming was al zwak, toen Olivetti plotseling een bijeenkomst met beursanalisten annuleerde. Aanvankelijk zouden ook meer details over de halfjaar-cijfers bekend worden gemaakt. Maar Olivetti kan dat pas eind deze maand doen. Voorlopig is wel bekend dat de omzet onder druk staat, de verliezen aanhouden en de schuldenlast zwaarder wordt. Op de aandelenmarkt wordt er rekening mee gehouden dat de schuldensituatie slechter is dan Olivetti wil toegeven.
Het vertrek van De Benedetti deed de koers een paar weken geleden kortstondig opleven. Afgelopen maandag werd echter een nieuw dieptepunt van 515 lire bereikt. Conform de regels moest de handel zelfs worden stopgezet toen de koersval de toegestane limiet van 10 procent overschreed. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-09-20T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.