Kenniseconomie komt voor overheid in zicht

Kabinet gaat speurwerk en onderzoek extra stimuleren

Het kabinet verstevigt het onderzoeks- en innovatieklimaat door een breed scala aan maatregelen. Zo worden speurwerk en onderzoek extra gestimuleerd. De fiscale regeling Wet bevordering speurwerk en onderzoek (Wbso) gaat er aantrekkelijker uitzien. Dit staat te lezen in het rapport 'De kenniseconomie in zicht'.

Minister Jorritsma (Economische Zaken) wil de eerste schijf indexeren. Het percentage voor de tweede schijf blijft 13 procent. Het plafond wordt opgehoogd van 15 naar 17,5 miljoen gulden. Deze aanpassingen vragen blijvend 45 miljoen gulden per jaar extra. Daarnaast zal via de Wbso nog eens 45 miljoen extra voor innovatieve starters worden uitgetrokken. Voorts zal het beschikbaar stellen van durfkapitaal worden bevorderd door een fiscale faciliteit van 45 miljoen.

Menens

De Wbso-regeling is overigens begin dit jaar al aardig verbeterd. Vroeger bestond er tamelijk veel onzekerheid bij bedrijven over de omvang van de fiscale tegemoetkoming. Dat probleem is opgelost, nu het subsidiepercentage nog maar een keer per jaar vooraf wordt vastgesteld. Verder zal kennis beter toegankelijk worden gemaakt. De onderzoeksinstellingen worden meer aangesproken op de mate waarin hun kennisaanbod aansluit op de behoeften in het bedrijfsleven. Zoiets is al vaker aangekondigd, maar nu is het 't kabinet menens.
Al deze plannen worden aangekondigd in de kabinetsnota 'De kenniseconomie in zicht'. Hierin is een overzicht opgenomen van de maatregelen die Nederland neemt naar aanleiding van de Europese top in Lissabon.
De kapitaalbelasting gaat opnieuw omlaag. Dit jaar zakte deze belasting al van 1 procent naar 0,9 procent. Volgend jaar gaat er nog eens 0,15 procentpunt van af. Ook zo hoopt het kabinet meer investeringen in kennis en innovatie uit te lokken.

Positie verstevigen

Het kabinet vergroot momenteel de concurrentie op de kabel en het vaste telefonienet. De aanwezigheid van Gigaport met zijn snelle breedbandige Internetaansluiting verstevigt de positie van Nederland als vestigingsplaats voor ICT-bedrijven. Verder is het kabinetsbeleid erop gericht belemmeringen voor het aanbod van diensten via Internet weg te nemen.
Tot slot komt er een e-commerce richtlijn. Het vertrouwen van de consument in de elektronische handel zal moeten worden versterkt. Dit kan door het gebruik van de gedragscode e-commerce te bevorderen.
 
ICT in Troonrede
Koningin Beatrix besteedde in haar Troonrede ditmaal vrij veel aandacht aan ICT. "De invloed van de computer en Internet op de samenleving is aanzienlijk," zo stelt zij. "De technologische ontwikkelingen zetten zich in hoog tempo voort. Vele ouderen leven als het ware in de science fiction film van hun jeugd."
Bijzondere aandacht is volgens de Troonrede nodig voor burgers die de aansluiting op de nieuwe informatie- en communicatietechnologie nog moeten vinden. Ook de overheid zal nog beter gebruik maken van de nieuwe technologische mogelijkheden. Verder stelt de koningin dat verdieping en toepassing van wetenschappelijke kennis de basis vormen voor een hoogwaardige samenleving. "Daarom investeert de regering ruimschoots in onderzoek en innovatie. Meer middelen worden ingezet voor een snellere invoering van computers in het onderwijs en de aansluiting van scholen op het Kennisnet."
De koningin staat ook stil bij de noodzaak de Grondwet aan te passen aan nieuwe technologische ontwikkelingen. "In onze Grondwet zijn blijvende waarden verankerd. Tevens is zij een levend document waarin wezenlijke veranderingen in onze samenleving hun plaats krijgen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-22T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.