'Gedrag SCO onfatsoenlijk'

Opzijgeschoven distributeur begint rechtszaak

Ict-dienstverlener Dupaco wil met een kort geding voorkomen dat SCO het distributiecontract opzegt. Via een bodemprocedure wil het bedrijf daarna een redelijke termijn afdwingen voor het afbouwen van het distributeurschap. "Wat SCO nu doet is onfatsoenlijk en vernederend."

Het kort geding dient op 17 september in Breda. Naast de moedermaatschappij klaagt Dupaco ook de manager van SCO-Nederland, Elbert Vlastuin, aan. Dupaco-oprichter Erik Monnikhof vermoedt dat SCO in Nederland uitprobeert of het met deze handelswijze wegkomt. Lukt dat, dan worden ook in andere Europese landen de distribiteurs ingeruild voor verzelfstandigde SCO-vestigingen.
Dupaco was de afgelopen zeventien jaar de SCO-distributeur in Nederland. Enkele weken terug ontving het bedrijf een mailtje waarin het contract werd opgezegd. De Nederlandse vestiging maakt zich inmiddels op om verzelfstandigd het distributeurschap over te nemen.

Dwarsbomen

Monnikhof zei dit begin deze week tijdens een bijeenkomst van netwerkfabrikant Novell in Barcelona. "Het is niet uit rancune. Wat SCO doet is onfatsoenlijk en vernederend. Dit zou ik mijn klanten nooit aandoen."
Iedere poging om met SCO in contact te komen is door de Amerikanen gedwarsboomd, aldus Monnikhof. Mail is niet beantwoord. "We zijn kort nadat het contract is opgezegd in het vliegtuig gestapt. In Lindon (Utah) zijn we door de bewakingsdienst het terrein afgezet." Een bezoek, daags daarna, aan de SCO-beurs in Las Vegas in augustus, liet Monnikhof op het laatste moment achterwege. "We keerden de auto halverwege om. "Ik wilde geen rel uitlokken."
Dupaco zweeg tot dusverre tegenover de buitenwereld over het conflict. "We zijn het punt voorbij dat we denken dat contact met SCO nog iets oplevert. Het wacht duidelijk de uitspraak van de rechter af."

Diep vernederd

Het gaat hem niet om compensatie van gederfde inkomsten, zegt Monnikhof. Het bedrijf verliest zonder SCO volgens hem driehonderdduizend euro aan bruto marge. De jaaromzet in SCO-producten bedraagt zo'n drie miljoen. "Er zijn voldoende andere inkomsten. Het gaat er mij om dat een bedrijf zo niet kan omgaan met partners. Ik voel me diep vernederd na zeventien jaar trouwe dienst."
"Ik kan me voorstellen dat een bedrijf de strategie wil aanpassen, maar dat doe je niet zo. Geef ons de tijd om af te bouwen en bijvoorbeeld personeel over te dragen."
Monnikhof hoopt via de rechter eerst te voorkomen dat hij moet stoppen met het leveren van SCO-producten. In de bodemprocedure, waarschijnlijk maanden later, wil hij de rechter bewegen SCO te dwingen tot een redelijke overgangstermijn. "Een maand voor ieder jaar dat we distributeur waren bijvoorbeeld." Naar de motieven om het contrect op te zeggen kan hij alleen gissen. "Ik denk dat ze zoeken naar manieren om van personeel af te komen, bijvoorbeeld door alle buitenlandse vestigingen te verzelfstandigen. Vlastuin gaat daar in mee. Waarom? Geen idee." < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-12T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.